– Jeg føler et behov for å komme med en forklaring og et budskap for å forklare litt hvor alvorlig vi står i pandemien nå, i forhold til tidligere, sier Leif Edvard Muruvik Vonen, kommuneoverlege i Værnesregion.

- Skremmer oss ikke like mye

Stjørdal kommune har etter helgen fremdeles opplevd et relativt høyt antall smittede per dag, som for ett år siden ville ført til pressekonferanser, restriksjoner og nedstengninger. Slik er det ikke nå.

– Det kan være vanskelig å forstå, eller å tørre og slippe taket i noen ting, men vi er nødt til å se på hva som egentlig foregår rundt oss, forklarer han.

Det er fremdeles mange som er smittet for tiden, men det skremmer oss ikke like mye som før, mener Vonen.

– Covid-19 er etter min mening og etter nasjonale myndigheters mening en mindre allmennfaglig sykdom enn tidligere. Da beskyttelsen med vaksinen var liten, så gjeldt det å hindre med omtrent alle midler at de som kunne bli alvorlig syke ble smittet, sier han.

Svært brede smitteveier

For kort tid siden var tiltak med mange personer i karantene, stengte butikker, idrettshaller og kulturaktiviteter godt kjent. Nå som landet har blitt gjenåpnet i stor grad, har det åpnet mange nye smitteveier i befolkningen.

– Veien gjennom de voksne som har fått vaksinen er betydelig bremset. Den er ikke helt pottetett, men det er nok til å bremse kraftig ned. I skoleferien var det også en del smitte i forhold til de unge, forklarer han.

Skolestart betydde at de med minst vaksine, som forventet, åpnet svært brede smitteveier. Det lille som var av smitte her i landet nådde derfor gjennom barn og unge videre i stort antall på kort tid. Så, hvorfor er vi ikke så redde nå, som vi ville vært for kort tid siden?

– Barna har lette symptomer på covid-19. Det er svært sjeldent de har hatt behov for medisinsk sykehusbehandling. Friske barn og unge tåler sykdommen godt. Foreldre og besteforeldre er vaksinert, slik at de har heller ikke samme risiko som tidligere, sier han.

Vaksinerte blir smittet

Det har i senere tid også blitt påvist smitte for fullvaksinerte, og Vonen forklarer at selv om de blir smittet blir de ikke like syke nå som de er vaksinerte.

– Det viktigste tiltaket nå er å isolere smittede barn og unge vekk fra andre barn og unge i 10 dager, da bremser vi smitten best. Barn og unge har blitt belastet med mange tiltak og forbud i pandemien, men det skal vi nå ikke lengre bruke som virkemiddel. De unge skal ha en så normal hverdag som mulig, sier han.

Dette betyr imidlertid ikke at pandemien er over, presiserer Vonen.

– Vi er fremdeles i en pandemi, og det kan fremdeles smitte veldig mange. Hvis veldig, veldig mange blir smittet så vil også flere og flere kunne bli alvorlig syk og rammet likevel, forklarer han.

Skal tas på alvor

Av den årsak, ønsker derfor kommuneoverlegen å sette i gang vaksinering av tenåringene nå. Dette vil pågå de neste to ukene i alle kommunene i Værnesregionen.

– Det er bra oppslutning blant 16- og 17-åringer. Jeg håper også det er velvillig innstilling fra foreldrene at 12 til 15-årene får vaksine. Vi skal stenge flere smitteveier på denne måte, virkningen av det vil vi se omkring midten av oktober, sier Vonen.

Det viktigste fremover, vil i følge Vonen, likevel være å opprettholde hold-reglene. Det er fremdeles viktig å ikke dra på jobb, skole eller barnehage hvis man har symptomer.

– Sykdom som forkjølelse, vondt i halsen, tett nese, vondt i hodet eller feber kan være covid-19 og skal tas på alvor. Du skal teste deg hvis du kjenner det i stedet for å gå på skole eller barnehage, også skal du holde en meters avstand og bruke det som en gjengs regel, forklarer han.

Videre oppfordres de som ikke har vaksinert seg, til å ta vaksinen og de som venter andre dose innen de neste fire ukene om å fremskynde dette.