18 norske kommuner deltar i et forsøk med digitalt valgkort i forbindelse med årets valg. Stjørdal er en av to trønderske kommuner med i forsøket, - den andre er Skaun.

Omtrent 550.000 velgere får valgkortet sitt digitalt. Det er Valgdirektoratet som har ansvaret for forsøket på vegne av kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Det er verdifullt at velgerne i kommunene deltar i et slikt forsøk. Da kan vi høste erfaringer om hvordan velgerne kan få valginformasjon i framtiden, sier direktør i Valgdirektoratet, Bjørn Berg.

Forsøket gjør valgkortet mer tilgjengelig og fører til mindre bruk av papir og en reduksjon av kostnader.

De fleste velgerne i Stjørdal får valgkortet for kommunestyre- og fylkestingsvalget tilsendt digitalt i stedet for på papir i postkassen. I begynnelsen av august får velgere en SMS med lenke til valgkortet. Lenken viser til digitale postkasser (Digipost eller e-Boks) for velgere som har opprettet dette. Hvis velgeren ikke har digital postkasse ligger valgkortet på en personlig side på valg.no. ID-porten, som velgerne kjenner fra en rekke andre offentlige og private tjenester, brukes ved innlogging.

Velgeren får en SMS med en lenke. Du åpner denne lenken, kommer til pålogging i ID-porten. Du logger deg på ID-porten, og kommer deretter automatisk til valgkortet ditt. Du kan enten lagre valgkortet på mobilen, ta et bilde av dette, eller logge deg på når du kommer til valglokalet.

I valglokalet kan du gå inn i avlukket, finne din stemmeseddel, og så gå til urnen. Der må du vise legitimasjon, og valgkortet ditt. Det kan være lurt å ha valgkortet klart før du kommer til urnen, enten som et bilde, eller ha logget på og valgkortet klart på mobiltelefonen.

Du må ikke ha valgkortet med deg for å stemme, men det sparer deg for tid. Husk legitimasjon.

Har du reservert deg mot digital kommunikasjon med det offentlige, eller ikke har benyttet ID-porten på 18 måneder, får du valgkortet på papir via brevpost.