- Jeg forventet ikke en gang å gå videre til finalen i Oslo. Nå får jeg representere Norge i USA neste år.

18-åringen Øystein Vidarsson Haukaas fra Stjørdal er til daglig andreårselev på forskerlinjen ved Ole Vig videregående, og akkurat nå temmelig så overrasket. Da vinnerne ble kåret under årets utgave av Unge Forskere-konkurransen i regi av Forskningsrådet fikk han en svært så imponerende andrepris i klassen for naturvitenskap og teknologi.

- Navnet på prosjektet mitt er «Et Minecraft-forsøk», og handler om å finne ut hvordan ulike variabler, slik som høyde og underlag kan påvirke hvor mange ulike vesener som kan oppstå i et område, forklarer Vidarsson Haukaas.

I tillegg til andreprisen som ble honorert med 7.000 kroner ble han også tildelt en spesialpris. Øystein Vidarsson Haukaas får nemlig den store æren av å representere Norge under The Intel International Science and Engineering Fair 2019. Dette er verdens største forskningskonkurranse for ungdom, og årlig kommer mer enn 1.500 unge forskere fra over 50 land for å stille ut sine prosjekter her. Totalt konkurrerer deltakerne her om mer enn fire millioner dollar i pengepremier og stipender.

- I 2019 foregår den i Phoenix i Arizona i USA, forteller en temmelig overrasket Øystein Vidarsson Haukaas.

Konkurransen Unge Forskere er en forskningskonkurranse for ungdom mellom 13 og 20 år som arrangeres hvert år. Dette er Norges eldste forskningskonkurranse ettersom den har eksistert i 50 år. Rundt 200 prosjekter deltar hvert år i konkurransen.