Teigen avslører at det var i en samtale med tidligere ordfører i Trondheim, Marvin Wiseth, at ideen først fikk liv.

- Han oppfordret meg til å finne på noe i forbindelse 100-årsjubileumet for avdukingen av Olav Tryggvason-statuen. Jeg noterte det ned og tenkte ikke mer over det, før jeg leste om Thomas Patay, som er tippoldebarnet til Dyre Halse som skjenket statuen til byen, forteller daglig leder i Evento Norge AS, Rolf Teigen.

Under et arbeidsmøte med Arne Hjeltnes som kjenner Thomas godt, nevnte Teigen sin ide.

- Vi var enige om at dette hadde vært gøy, med tanke på den sterke akevitthistorikken til Midt-Norge. Jeg tok kontakt med Thomas, som syntes ideen var god. Etter det begynte bare ballen å rulle, smiler Teigen.

Thomas Patay leder selskapet Rebel Spirits, som har utviklet og produsert jubileumsakevitten Meir Snavvel.

Akevitten ble fraktet gjennom byen med hest og vogn, før en flaske ble overrakt varaordfører Mona Berger. Fra venstre: Thomas Patay og Mona Berger i front, med Rolf Teigen og Ivan Abrahamsen i bakgrunnen. Foto: Eir-Jørgen Bue.

På samme vis som i 1531

I første opplag er det produsert 5000 nummerte flasker med Snavvel, og lørdag ankom akevitten Trondheim fra Bergen på samme vis som i 1531 – via sjøveien.

- Akevitten kom med Hurtigruten MS Kong Harald fra Bergen lørdag formiddag og ble fraktet med hest og vogn til Trondheim Torg, der en flaske ble overrakt til varaordfører Mona Berger. På turen heiet folk og tok bilder, det var veldig gøy, opplyser han.

Teigen forteller videre at det er 490 år siden akevitten kom til Trøndelag, da en dansk høvedsmann Eske Bille fra Bergen sendte en pakke som inneholdt akevitt til erkebiskop Olav Engelbrektsson.

- Vi hadde fått med oss Are Hembre som spilte erkebiskopen, og Are Sende Osen som snakket om kongerekken, så det ble et gøyalt arrangement. Jeg er glad jeg grep tak i denne ideen og fikk liv i den, alt har et opphav og kobling, smiler Teigen.

Are Hembre trådte inn i rollen som erkebiskopen for anledningen. Fra venstre: Ivar Abrahamsen, Rolf Teigen, Are Sende Osen og Are Hembre. Foto: Eir-Jørgen Bue.

Langsiktig prosjekt

Det er trondheimskunstneren Ståle Gerhardsen sitt maleri som pryder etiketten, mens navnet falt på plass etter å ha idémyldret med trønderske ord og ordspill, og ordet snavvel plutselig dukket opp.

- Vi sier stadig vekk at vi har lyst på noe snavvel, det er et ord som har hengt med trønderdialekta i over lengre tid, og det passet utmerket, opplyser Teigen.

Selv om den første nummererte utgaven er begrenset til 5000 flasker og allerede har funnet veien til ulike vinmonopol i regionen, utelukker ikke Teigen at det kan komme flere opplag med andre kunstnere.

- Flere kunstnere har meldt sin interesse allerede, så det kommer nok til å bli et langsiktig prosjekt. Vi har flere spennende planer på agendaen fremover, smiler Teigen lurt.