Under tirsdagen frokostmøte i regi av Næringsforeningen i Værnesregionen (NiV) fikk de som deltok en innføring det nye Blink-prosjektet.

Prosjektet handler om å følge opp unge som av ulike årsaker ikke kommer seg på skolen eller ut i jobb. Selv om aktivitetene er mange, er innfallsvinkelen gaming, og prosjektlederne kan allerede vise til gode resultater.

- Gaming er trekkplasteret, men det er kun en liten del av prosjektet. Blant annet trener vi på 3T, gjør ulike arbeidsoppgaver og hjelper veteranene med dugnadsarbeid, forklarer Frank Fuglem.

Samarbeid med Stjørdals-Blink

For Fuglem dukket ideen opp etter at han leste om PC- og mobilverkstedet Bitfix, som hadde et lignende prosjekt gående i Trondheim.

Det tok ikke lang tid før Fuglem og kollega Line Rosvold, som begge jobber i oppfølgingstjenesten ved Ole Vig videregående skole, fikk grønt lys og inngikk et samarbeid med Stjørdals-Blink.

Med seg på laget fikk de med seg Cecilie Desiree Nessø fra Stjørdal kommune og en som har vært manager for et av Norges største gaminglag.

- I løpet av høsten kom vi i gang, og vi er nå tre som jobber med dette prosjektet. I tillegg får vi god hjelp av veterangjengen, som er fantastisk med ungdommen, roser han.

Livsviktig å bli sett

I dag er åtte ungdommer med i prosjektet fra ungdomsskolealder til 21 år. Sammen møtes de tre ganger i uken.

- Det handler om å nå ungdommen og gi de den bistanden de trenger, men da må vi også ha hjelp fra næringslivet. De trenger at noen viser at de tror på dem, og stoler på at de vil komme seg over kneika. Det er skremmende at flere og flere faller fra allerede på ungdomsskolen, så det er livsviktig å bli sett og tatt vare på, sier Fuglem.

Nessø understreker at det ikke handler om at ungdommen ikke vil gjøre noe, det handler heller om at de faller utenfor samfunnets satte rammer.

- De har mange kvalifikasjoner, og kan være en kjemperessurs i en bedrift. Gaming innebærer mye teknisk, i tillegg har de gjerne et nettverk som strekker seg over hele verden, så de er svært språkkyndige. Kunnskapen er der, de trenger bare å høre det, forteller hun.

Da deltagerne ble utfordret til å skrive ord som de forbandt med prosjektet, resulterte det i en ordsky med svært positive assosiasjoner. Foto: Anette Fossmo

Positiv effekt

Prosjektet som hadde oppstart i november har vist seg å ha en effekt, og de kan allerede fortelle at en person har kommet seg inn i arbeidslivet igjen etter få måneder.

- Min rolle er å følge opp hver og en ungdom individuelt. Vi kan ikke love at vi skreddersyr dem, men vi gjør de klare til å prøve seg i arbeidslivet, sier Nessø.

De er ikke lagt opp etter en skoleramme, men som et fellesskap. Da deltagerne fikk beskjed om å skrive ord som de forbandt med prosjektet, var det lite negativt å oppspore.

- En av veteranene påpekte det denne uken. Da de startet var de beskjedne, nå kommer de inn med selvtillit, sier hun.