I og med at det er frivillighetens år, skal årets utstilling basere seg på nettopp det; frivillighet.

- Det føltes naturlig ettersom vi har mye frivillig aktivitet knyttet til både museet og i Stjørdal for øvrig gjennom tidene. Vi jobber nå med å kartlegge hva utstillingen skal inneholde, og til sommeren blir det en ny hovedutstilling i fjøset, forteller museumsformidler Signe Amalie Sandsør.

Utstillingen vil blant annet ta for seg et tema som vil vekke gode minner hos de som vokste opp på 1960-tallet, så vel som på 2000-tallet, nemlig «Stjørdalsdagene» og «Fest i natt».

- Utstillingen kan berøre hvem som helst, da mange har vært aktive i ett eller flere lag og foreninger. Men «Stjørdalsdagene» og «Fest i natt» er viktige, og noe mange kjenner til, legger administrasjonsrådgiver Unni Raaen Nysæther til.

18 000 samlet seg i gatene

Sandsør og Nysæther forteller at de aller første «Stjørdalsdagene» gikk over to dager og ble arrangert i Storvika i 1960, på initiativ fra daværende formann i Halsen skoles musikkorps, Arne Adamsen.

- Adamsen fanget opp ideen under korpsturer til Østersundsdagene og Frösödagen, og forsto at det ga gode inntekter til lokale lag og foreninger. Sammen med flere dro han i gang de første Stjørdalsdagene, forteller Nysæther.

Nærmere 4000 fant veien til Storvika denne helgen, og tre år senere var det duket for stjørdalshistoriens første «Fest i natt». Siden den gang økte populariteten jevnt og trutt, og de fleste av oss har nok minner av at gatene ble fylt med feststemte folk, kreative opptog, kostymer, musikkinnslag, tombola og lykkehjul.

- Fest i natt står nesten som en egen institusjon, og første gang det ble arrangert befant det seg nær 8000 besøkende i Kjøpmannsgata. På det meste lå besøket på rundt 18 000, og i 1983 deltok hele 65 lag og foreninger.

Søker befolkningens hjelp

Nå ønsker altså museet å komme i kontakt med de som kan ha effekter fra temaene gjemt bort i kriker og kroker i hus og hjem.

- Det er ingen terskel for å ta kontakt, og det er garantert noen som har noe stående som har blitt brukt i forbindelse med Stjørdalsdagene. Vi ønsker alt fra gode historier, plakater, bilder, videoer og andre effekter, sier Nysæther.

De håper årets utstilling vil bidra til å vekke gode minner hos folk.

- Det sitter nært hos mange og flere har savnet arrangementet. Vi håper utstillingen treffer folk, og at man kanskje oppdager noen kjente fjes på bildene. Det håper jeg vi skal klare, smiler Sandsør.

Utstillingen vil selvfølgelig også gå lenger tilbake i tid enn 1960-tallet, i og med at den frivillige aktiviteten var til stede i Stjørdal lenge før den tid.