En litt rå og fuktig sommer med varme dager innimellom har i følge rapportene gitt gode utsikter for multeveksten i store deler av Sør-Norge, Nord-Norge og i Trøndelag. Likevel kan det hende man må reise et stykke for å finne de beste myrene. Spesielt ved Leksdal allmenning i Lånke og i Elvran er det flere myrområder der veksten foreløpig ikke har vist seg fra sin beste side.

Lengre nordover i landet meldes det imidlertid om store besøkelsestall og oppfylte bøtter og spann. På Dverberg i Andøy kommune, der Kongen for øvrig tidligere fikk tilsendt årlige multespann fra, forteller man om folk som kommer langveis fra for å sikre seg multer. Plukkinga startet allerede i første halvdel av juli, noe som er oppsiktsvekkende tidlig. Multeforskerne kan melde at det aldri før har vært mulig å plukke multer i Troms og Finnmark så tidlig som i år.

Noe som skaper oppmerksomhet rundt multeplukkingen i nord er de strenge reglene. For størstedelen av Finnmark er plukkinga nemlig forbeholdt de som er bosatt i fylket, mens det i resten av Finnmark, i Troms og i Nordland er forbudt å plukke multer på multebærland dersom grunneieren uttrykkelig har forbudt det. Dersom grunneieren ikke har forbudt det må multer plukket på multebærlandet spises på stedet, men plukkerne kan få tillatelse til å ta med seg bærene.

Multer er gode kilder både til vitamin E, C og kostfiber, i tillegg til å være kilde til folat og vitamin A i form av betakaroten. Har man først klart å sikre seg noen kilo er det lett å bruke multene i f. eks. en multekrem. Dette er et fint tilskudd til krumkaker og sandkaker i julestria, og det er også mulig å fryse ned multene til senere bruk.