Medisindagbok

Medisindagboken har ti tilhørende klistremerker. Etter avtale med apoteket får barnet en slik dagbok og skal klistre inn ett klistremerke for hver dag hun/han har tatt medisinen sin som avtalt. Dagboken er også et godt hjelpemiddel for å holde orden på om og når de ulike dosene er tatt. Når barnet er ferdig med å klistre inn klistremerkene, er tiden inne for en ny tur til apoteket for å hente en premie.

Legemidler til barn

Det er ikke alltid lett for små barn å forstå hvorfor de må ta legemidler, bekrefter Garstad og oppfordrer alle til å søke råd i apoteket når barn skal bruke legemidler. Under ramser hun opp eksempler på gode råd fra apoteket, knyttet til legemidler og barn.

·         Det er alltid viktig å lese pakningsvedlegget før du gir barnet legemiddel.

·         Noen legemidler finnes i en rekke ulike former. Spør på apoteket hvilke som finnes og om hjelp til å finne den formen som passer best for ditt barn.

·         Det er viktig å bruke måleredskap (fås på apoteket) for å sikre riktig dose av legemiddelet, og ikke skjeer du har hjemme da disse har svært ulikt volum og mengden legemiddel som gis barnet kan bli unøyaktig.

·         Nesedråper/spray virker bedre dersom du pusser nesen først og i kombinasjon med saltvanns nesespray.

·         Smeltetabletter kan svelges med eller uten væske.

·         Kald mikstur smaker mindre enn når den er temperert.

·         Når et spedbarn skal ha medisin, bør du la barnet sitte eller halvt ligge på fanget ditt. Bruk en doseringssprøyte og sprøyt medisinen på innsiden av kinnet, litt langt bak, så barnet svelger det og ikke spytter det ut.

·         Større barn (fra ca 1 år); fortell at medisinen må tas for å bli frisk. Premier barnet med trøst, ros eller noe det ønsker å drikke eller spise etter å ha tatt medisinen. Man bør helst ikke blande medisin i mat eller drikke. Syke barn har ofte dårlig appetitt. Hvis de ikke spiser eller drikker hele porsjonen, får de ikke i seg riktig dose medisin.

·         Hvis barnet kaster kraftig opp like etter at det har tatt medisin, vil man risikere at den ikke er tatt opp i kroppen. Du må da vurdere å gi barnet en ny dose medisin. Hvis det har gått mer enn en halv time, eller det er lite oppkast, er det som regel ikke nødvendig å gi en ny dose. Hvis barnet står på faste medisiner og kaster opp/har diaré, ta kontakt med lege for å høre om dosering.