Det var tirsdag denne uken Stand hadde gått tur med sønnens hund som hun passer ved jevne mellomrom. Turen går som vanlig fra Kvislabakken mot industriområdet på Sutterø.

– Da vi kom til Dullum slakteri fikk jeg øye på to måser som lå i veibanen. Jeg tenkte de hadde blitt påkjørt og at det kunne være lurt å flytte dem ut i veikanten, sier hun.

Da Strand kom nær måsene, som var en fullvoksen måse med en unge, la hun merke til noe som tilsa at dette ikke dreide seg om en påkjørsel.

– Begge var skutt, og det var veldig tydelig på den store måsen. Her var det et større skuddhull i hodet, forklarer hun videre.

Ringte politiet

Ettersom det var kjølig denne dagen, hadde fuglene nesten frosset fast i bakken. En sjåfør fra Stjørdal og Meråker trafikkskole så hva som sto på og gikk ut for å hjelpe Strand.

– Det er helt sykt. Jeg lurer på hvordan folk gjør slikt; legger de ut mat og venter til fuglene kommer før de skyter dem? Jeg vil tro de ikke har vært til stor irritasjon der de har vært, og det er bekymringsverdig at folk går og skyter rundt seg, sier Strand.

Den ene måsen hadde et tydelig hull i hodet. Foto: Guro Storli Aune

Da fuglene var flyttet tok Strand kontakt med politiet. Måser er i dag fredet og det er ikke lov å bedrive jakt på fuglearten.

– De hadde ikke mulighet til å hente dem, men det ble notert på loggen, fikk jeg beskjed om, forteller hun.

Trolig ikke luftpistol

Måsene lå fortsatt i veikanten da Stjørdals-Nytt tok turen til Sutterø. Det var tydelige kulehull i hodet på begge, og ikke noe som kan minne om et luftgevær.

Politistasjonssjef Kjetil Ravlo bekrefter at hendelsen ble notert av politiet onsdag. Han påpeker at det ikke er lov å gå rundt og bedrive jakt på fredet fugl.

– Det er slik at måkefugl er fredet og da skal man selvsagt ikke skyte dem. Det er unntak for gråmåke hvis de er ansett som skadedyr og problemer knyttet til dette. Da kan man søke om lov til å ta ut dyret, men det krever godkjenning. Det å skyte et dyr og la det ligge slik er heller ikke bra, forklarer Ravlo.

Som tidligere skrevet vil slike saker, hvis de blir oppklart, kunne gi ulike straffereaksjoner.

– Dette kan være bøter og konsekvenser for oppbevaring av våpen og jaktlisens. Nå har vi ikke opplysninger i denne saken, men ønsker gjerne tips hvis noen vet noe. Skulle gråmåkene være et problem, må man tenke på andre tiltak, og hvis dette ikke er mulig må man søke hos kommunen, avslutter Ravlo.

Man kan tipse politiet via tlf. 02800, via deres Facebook-side eller ta en tur innom deres kontorer i sentrum å melde fra der.