– Jeg ønsker å benytte denne muligheten til å berømme all den innsatsen som er gjort gjennom hele pandemien, sier Vonen til å begynne med.

Raskere enn noen gang 

Det er nå to år siden han tok imot den første personen fra Wuhan på Værnes. Smittetallene har siden økt i perioder, og nå etter nyttår har det økt raskere enn noen gang tidligere.

– Samtidig så ser vi at det ikke øker med alvorlig sykdom. Det betyr at vi er ganske trygge på at det som skjer nå, det tåler vi som befolkning. Vi gjør ekstra beskyttelse rundt de personene som tåler mindre, forklarer Vonen.

Det kommuneoverlegen peker på som viktig nå fremover, er at vi kommer oss gjennom resten av pandemien uten å ha for strenge tiltak og henviser til at de nasjonale tiltakene er i ferd med å løsne.

– Tallene på smitte er fortsatt høy og kommer til å holde seg høye en stund til, men jeg synes ikke vi skal være så redd for det. Vi må regne med at vi alle sammen kan og kanskje må bli smittet gjennom dette halvåret, sier han videre.

Viktig tiltak 

For å holde oversikt i tiden fremover, vil testing være viktig. Dette er for å holde muligheten åpen for å kunne sette ned foten på nytt hvis det blir behov for det.

– Gjennom hele pandemien har vi hatt masse tiltak og etterlevelsen og gjennomføringen har vært veldig, veldig bra i hele regionen. Det betyr at folk har holdt avstand og vært flinke til å gjøre det som måtte gjøres. Det har vært en enestående innsats, forklarer Vonen.

Hvis man er i tvil om hva som skal gjøre ved smitte så henviser Vonen videre til kommunenes hjemmesider.

– Oppfordringen og ønsket videre, er at vi skal klare å holde ut resten av pandemitiden med de tiltakene som blir mindre og mindre, men at vi skal tørre å gå gjennom dette og at vi skal gå en god vår og sommer i møte, sier han avslutningsvis.