Fullverdig oljeselskap

- Det norske oljeselskap har utviklet seg fra leting til å bli et fullverdig oljeselskap også med utbygging og drift. Oppkjøpet av Marathon Oil Norge betyr en ny hverdag for oss. Nå går selskapet inn i en ny fase som operatør på Alvheim og utbyggingen av feltet Ivar Aasen med produksjon fra 4. kvartal 2016.

Samtidig har Det norske oljeselskap også store verdier knyttet til andelene i det gigantiske Johan Sverdrup – feltet som kommer i produksjon i 2019. Det vil bli et av de største oljefeltene på norsk sokkel noensinne med 25 % av norske produksjon.

Vi gleder oss over at Det norske oljeselskap er blitt en betydelig aktør på norsk sokkel, sier Karl Johnny Hersvik som er cand. scient i matematikk fra universitetet i Bergen og siden 1998 har hatt mange ledende stillinger i Statoil og Hydro.

Kjøp av Marathon Oil

2. juni kom meldingen om at Det norske oljeselskap ASA hadde inngått avtale om å kjøpe Marathon Oil Norge AS for et kontantvederlag på 12,6 mrd. kroner: - Oppkjøpet var viktig med tanke på å møte selskapets finansieringsbehov for Ivar Aasen og Johan Sverdrup. Det bidrar også til å redusere selskapets risiko.

For Det norske oljeselskap – styrt fra Trondheim – er oppkjøpet av Marathon Oil Norge en milepæl både industrielt og finansielt, sier Hersvik som er glad for de muligheter som oppkjøpet gir Det norske oljeselskap:

- Vi blir en av de største uavhengige olje- og gassprodusenten i Europa, og blir i tillegg den den nest største aktøren på norsk sokkel. Marathon Oil Norge passer godt med Det norske oljeselskap når det gjelder driftskompetanse, kontantstrøm og produksjonsprofil. Avtalen vil gjennomføres i løpet av fjerde kvartal 2014, sier Hersvik.

Store reserver

Med denne transaksjonen vil Det norske oljeselskap ha 202 mill. fat oljeekvivalenter i påvist og sannsynlige reserver. I 2013 hadde de to selskapene en produksjon på 84.000 fat per dag.

- Strategien til Det norske oljeselskap er å skape et sterkt norsk selskap innen leting og produksjon. Oppkjøpet av Marathon Oil Norge betyr en helt ny hverdag for oss i selskapet, sier Hersvik som også kom inn på finansiering:

Finansiering

- Det var utfordrende å finansiere et så stort oppkjøp, men franskmenn er flinke til slike operasjoner. Vi fant en løsning i samarbeid med banken BNP Paribas og i tillegg DNB, Nordea og SEB.

Med denne avtalen er Det norske oljeselskap finansiert fram til produksjonsstart på Johan Sverdrup-feltet, sier Hersvik som understreker at teknologien vil utvikle seg:

Ta tak i utviklingen

- Men vi vet ikke i hvilken retning. Det er viktig at trønderske bedrifter får drive med teknologisk utvikling. Det er opp til oss selv å møte framtidas utfordringer med offensiv innsats, sa en kampglad adm. dir. i Det norske oljeselskap – Karl Johnny Hersvik som åpenbart satte pris på en møteplass som dette nettverkstreffet.

Administrerende direktør Finn Haugan i Sparebanken 1 SMN snakket om utfordringene i finansnæringen med å opprettholde den trønderske andelen. Det var sang ved Mali Myren Skei fra Elvran og Jonas Endresen Moa fra Stjørdal som begge ble akkompagnert av svenske Gustav Holmquist.

Musikerne fikk i likhet med de andre talerne overlevert et sitteunderlag fra kveldens vert, rådmann Kjell Fosse som understreket at det er viktig å sette seg ned innimellom. – Ja, det kan være fint i elgjakta, repliserte Malin.

Rica Hell Hotell sto for serveringen av velsmakende retter. Ingen klarte å reservere plass til dessert, men fikk ned noen lekre søtsaker likevel før kveldens operaforestilling.

Stjørdal kommune har i selskap med Nord-Trøndelag fylkeskommune utviklet et utmerket treffsted i Prestegårdshagen.