Naprapati er en behandlingsform som korrigerer årsaken til lidelser som muskel- og leddplager. Behandlingen består ofte av massasje og triggerpunktbehandling av mykdeler som muskler og mykvev, tøying eller å knekke opp ledd. Behandlingsformen i seg selv er ikke unik, men sammensetningen av behandlingsmåter er det som er avgjørende for et raskt og varig resultat, i følge naprapatene. De mener naprapati kan bli sett på som en slags helhetlig kombinasjon av fysioterapi og kiropraktikk.

- Vi fokuserer på å behandle årsaken til lidelsen. Plages man for eksempel med smerter i albuen, kan årsaken gjerne sitte i nakken, sier Nordli.

- På denne måten kan man tidlig finne årsaken til mer alvorlige lidelser også, legger Hembre til.

Riktig diagnose fra begynnelsen er viktig for å sikre riktig behandling. Derfor starter hver behandling med en grundig samtale og kartlegging av situasjonen.

- Vi er gode på diagnose, sier Hembre, som mener at man ikke skal undervurdere den første grundige samtalen.

De understreker at ingen skade er for liten eller for stor for naprapatbehandling, og de behandler alt fra hodepine og nakkeplager til albuer, håndledd og menisk.

- Vi ser jo at mange tror at deres smerte er normalt, sier Hembre. – Men smerte er jo ikke det, det er kroppens måte å si ifra på, og da er det bedre å ta behandlingen med en gang. Jeg har hatt mine bestemødre på behandling, og begge sier at de burde ha vært her for 40 år siden.

I følge naprapatene ser man raskt resultater fra naprapatbehandlinger. Allerede etter tre til seks behandlinger kjenner man forskjellen, og for mange lidelser er det all behandling som er nødvendig.

- Vi steller jo bilen og maler huset. Kroppen står ofte sist i køen, folk er generelt dårlige til å ta vare på kroppen. Men det er jo den eneste kroppen vi har, sier Nordli.

Yrket er relativt nytt i Norge. I overkant av 300 naprapater jobber i landet, mens tallene for både Sverige og Finland er mye høyere.

- I Sverige er det godkjent som behandlingsform, som innebærer at leger kan henvise til naprapatbehandling. I Norge fungerer det ikke på samme måte, men det er noe vi jobber med. En søknad om offentlig godkjennelse ble sendt inn for ikke lenge siden, men dette er en prosess som kan ta lang tid, forklarer Nordli. – Det finnes dessverre ikke så mye forskning på naprapati, men den forskningen som finnes viser at det fungerer.

Hembre har nylig fullført sitt første år på naprapatstudier i Stockholm, og Nordli har selv samme utdanning. Etter første år blir man utdannet massasjeterapeut, og kan da behandle mykdeler. Denne fireårige naprapatutdannelsen er det foreløpig ikke mulig å ta i Norge.