Stil deg selv noen spørsmål og svar ærlig: Hva velger du å drikke og spise når hungeren gjør seg gjeldende? Hopper man over frokosten blir man sugen på noe som metter  ganske fort?

- Temaene som ble valg var Tann, Kosthold og Kosemat. Fokus var satt på sure drikker som Cola, Mønster, Iste, Pepsi Max og drikker som ikke gir syreskader på tennene som vann, Farris, melk, kaffe og te. Sukkerinnhold i en gedigen lørdagskos som kjeks, cola, sjokolade og en stor pose smågodt 0,5 kg og en Grandis. Sukerinnholdet ble vist i antall sukkerbiter. Mange fikk seg en overraskelse hvor mye sukker matprodukter inneholder.

Våre råd er:

-        Sure drikker som jucie, brus, og energidrikker til måltid og ikke som tørstedrikk.

-        Nøytraliser med melk eller osteprodukter.

-        Vær bevisst på hva industriell ferdigmat inneholder, Slik mat gir ikke langvarig energi.

-        Godis og brus ikke til hverdags.

-        Såkalt treningskost som sportsdrikker og energibarer gir energi etter trening, men erstatter ikke et måltid.

-        Pussetips: 2 x 2 x2 =  2 ganger daglig, 2 minutter og 2 cm tannkrem.

-        Har man til frokost juice og avslutter måltidet med å ta siste slurk før man går og pusser tennene, bør man skylle med vann eller ta en ostebit  før man starter. Det nøytraliserer syren og phen blir nøytral før man pusser. Det forebygger syreskader på tennene. Dette var noen av tippsene vi fikk på  temadagen på Ole Vig.

-Settes dette mer fokus på i fremtiden?

-Ja! Det er planer om å dele dette med de andre videregående skolene i fylket, Bama og Tine vil gjerne være med å øke kunnskapen om egen helse. Økt kunnskap og tips til god tannhelse/helse gjennom sunne drikker og matvarer. Se mer på ww.tannvern.no