- Det er på dette nivået vi bør og må ligge, sier Hanne Kristin Øiaas.

Hun er foreløpig eneste kommunalt ansatte jordmor på plass ved helsestasjonen. Øiaas har 100 prosent stilling og får snart selskap av ytterligere to jordmødre i henholdsvis 100 og 80 prosent stilling. Parallelt avsluttes løsningen med innkjøp av jordmorressurser fra Sykehuset Levanger.

- Hva betyr dette for gravide stjørdalskvinner?

- Det betyr først og fremst at vi kan tilby en fullverdig jordmortjeneste. Det blir et bedre tilbud til de gravide, og noe av det første vi skal få på plass er hjemmebesøk rett etter fødsel til samtlige, sier Hanne Kristin Øiaas.

Da vil de kunne innfri Helsedirektoratets retningslinjer om at alle fødende skal få hjemmebesøk fra jordmor i løpet av de første tre døgnene etter hjemkomst fra fødestuen.

Fagmiljø og kontinuitet

Øiaas er glad for å få kolleger og en løsning som gir kontinuitet og faglig miljø ved helsestasjonen. Tidligere har kommunen kjøpt deler av jordmortjenesten fra Sykehuset Levanger.

- Nå skal vi gradvis avvikle den innleide delen av tjenesten og få en helt kommunal tjeneste. Dette er en trend over hele landet. Tidligere har det ikke vært enkelt å få tilsatt jordmødre i kommunene, men nå er situasjonen en annen, sier avdelingsleder for helsestasjonen i Stjørdal, Sissel Staven Humstad.

På anbefalt nivå

I løpet av ett år fødes det «normalt» drøyt 250 nye stjørdalinger. I fjor var det tallet spesielt lavt, med 230 nyfødte, mens de foreløpig av naturlige årsaker ikke har fullstendig oversikt over 2019-tallet. Med tre jordmødre fordelt på 2,8 årsverk begynner tjenesten å bli på det nivået som Øiaas ønsker seg.

- Fra sentralt hold anbefales det en jordmorstilling pr 80-100 gravide. Fra nyttår vil vi ha den ressursen i Stjørdal, og det er jeg kjempeglad for, sier Hanne Kristin Øiaas.

I tillegg til gjennomføring av de sterkt anbefalte hjemmebesøkene, vil styrkingen av tjenesten gi utvidede muligheter til individuelle konsultasjoner, og betydelig mer veiledning til gravide og fødende.

Øiaas vil også ta utdannelse innenfor ammeveiledning og selvsagt dele av denne kunnskapen, og det blir også et utvidet prevensjonstilbud som følge av styrkingen av tilbud.

Håper prosjektstilling blir fast

Nå håper jordmoren at lokalpolitikerne ser gevinsten ved å ha kommunalt ansatte jordmødre.

- 80-prosentstillingen er en prosjektstilling finansiert med midler fra Helsedirektoratet. Dette er midler som gis for ett år av gangen. Det er veldig kjærkomment at vi på denne måten kan utvide tilbudet, og vi håper jo inderlig at lokalpolitikerne ser nytten og behovet ved en større jordmortjeneste og gjør dette til en fast ressurs etter hvert, sier Hanne Kristin Øiaas.