- Trondheim kommune er først i landet med å innføre et lobbyregister. Det ble en realitet etter et forslag fra Venstre. Nå vil vi også ha et tilsvarende register i Stjørdals, sier Ragna Straume, som er Venstres formannskapsmedlem inneværende periode og andrekandidat til høstens valg.

Hun er opptatt av alle prosesser som ender med viktige beslutninger for innbyggere og næringsliv skal være fullstendig åpne.

- Som folkevalgte representerer vi innbyggerne i kommunen. Det innebærer at vi alltid skal ha deres beste for øye, sier Straume, som understreker at det er viktig for politikerne å få informasjon og fakta for å utøve oppdraget.

- Dette er også en sentral del av ombudsrollen vår. Men enten det gjelder informasjon eller faktadeling, har initiativene overfor oss politikere som oftest ett overordnet og åpenbart motiv: øve påvirkning, søke støtte for at gruppens eller partens vilje skal skje. Det er verken illegitimt eller suspekt ved det, men det krever høy grad av årvåkenhet fra oss politikere. I en forholdsvis liten kommune der politikere og nærings- og samfunnstopper er godt kjente og kanskje også møtes i sosiale sammenhenger, kan det være utfordrende å holde distanse og vokte sin integritet når det kommer til business, mener Straume.

Dermed varsler hun nå at Venstre vil fremme et forslag i neste kommunestyreperiode om å innføre et lobbyregister etter modell fra Trondheim.

- Som politikere plikter vi å sørge for at beslutninger treffes på et saklig og etterprøvbart grunnlag. Et lobbyregister vil i så henseende være et godt hjelpemiddel. En oversikt over politikeres eierinteresser hører også med i dette bildet. Mange politikere har eierinteresser i ulike virksomheter, og kanskje styreverv. At allmennheten lett kan skaffe seg oversikt over dette, burde være en selvfølge hvis vi ønsker å stå for åpenhet, sier Straume.