Til tross for strenge restriksjoner for kulturlivet, var storsalen fullsatt til 50 personer da premieren på årets store familieforestilling, Juledrømmen, ble satt opp i Kimen onsdag kveld.

Latter i salen

Da sceneteppet gikk til side ble publikum tatt med rett inn i nissens juleverksted. Her ble man raskt kjent med Fnugg, spilt av Lånkerevyens Christer Nilsen. En noe prinsipiell, nesevis og morsom figur som fungerer som nissens høyre hånd.

Fnuggs oppgave er å holde orden i nissens saker, noe som ikke alltid går som planlagt ettersom han gjerne liker å besvare sine egne spørsmål. Allerede i de første minuttene ble det en lengre diskusjon mellom Fnugg og nissen om årets julegaveliste.

Her var det mange voksne som fikk seg en god latter da stjørdalsordfører, Ivar Vigdenes, ble nevnt. Fnugg forteller at ordføreren ønsker seg 14 høghus til jul, hvor nissen svarer så fint at: "Ønsker han seg ikke det i fjor da?" og Fnugg svarer: "Ja, og året før der og året før der og året før der."

Dette var bare en av flere ting som ble sagt som trolig var mer gøy for de voksne, men som også fikk barna til å le. Det andre var da Fnugg fikk beskjed om å klatre ut det meget trange vinduet i nisseverkstedet, og han raskt kunne dra frem motargument for å gjøre dette fordi "de fleste ulykker skjer i hjemmet".

Kortreist mat

Like etter møte med Nissen, Fnugg og gnuffene - som er nissens små hjelpere, ble vi kjent med Guri og Geir, spilt av Lånkerevyens Anne Berit Sivertsen og Skatvalsrevyens Terje Stamnes. De fremstår som onde, men deres klumsete fremgangsmåte ender ofte i fiasko.

Etter deres første forsøk på å stjele nissens postpose fylt med gaver, kunne Geir fortelle at han hadde funnet joikakaker inne hos Nissen. Dette mente Guri ikke var helt passende for en Nisse å ha stående. Til dette kunne Geir svare at: "Nissen liker sikkert kortreist mat, da?"

Mester på sin side, spilt av Pål Thyholt (kjent fra Lånkerevyen), er den som hater jul. Etter han mistet foreldrene og sin bror har han hatt et ønske om å ødelegge julen. Han fremstår som lederen for de onde, og er gjerne den som sitter med idéene, selv om de ofte blir stjålet fra Guri og Geir, og deres nye lærling, Mons spilt av Marcus Falck Andersen, som veksler mellom det onde og det gode.

Nissen sender etter hvert ut gnuffene for å finne Lisa, spilt av Andrea Christensen. Det er hun som skal redde julen, og som til slutt finner løsningen som skal snu det hele til en vending ingen i salen så for seg.

Sterkt levert

Det er Thyholt og Stamnes, som selv spiller to av hovedrollene i stykket, som står bak dette eventyrlige og innlevende stykket. Her har de virkelig skapt et juleeventyr med humor og et spekter av følelser, som spesielt satte seg i sving da barna trodde julen lå i grus.

I tillegg til plettfritt skuespill fra alle på scenen, får man et inntrykk av at det befinner seg en bakenforliggende agenda over det hele. Mester som egentlig bare er trist over tapet av familien blir raskt fremstått som ond for og vil ødelegge for alle. Det er og blir til ettertanke for publikum.

Etter endt forestilling kunne Stamnes og Thyholt forklare at de var svært fornøyde med hvordan premieren hadde gått.

– Det har vært fantastisk. Jeg tror stykket for det meste ble mottatt godt og det er helt topp. Inntrykket er at det meste stemte, fortalte Thyholt, som raskt ble fulgt opp av Stamnes:

– En kjempeforestilling! I går var vi egentlig litt på hælene, litt typisk en generalprøve. I dag mener jeg vi fikk til en god forestilling.

– For jævlig

Like før premieren kom det nye koronarestriksjoner, som førte til at hele forestillingen sto i fare. Til tross for at det ble mindre publikum, valgte de å kjøre på.

– Det er kjedelig og veldig trist, var beskrivelsen til Thyholt av tanken på å måtte utsette.

Han var imidlertid glad for at de fikk spille, selv om de gruet seg for at det hele måtte bli satt på vent.

– Det ville vært for jævlig for ungene som har vært med på øvingene siden 1. oktober og tre dager i uken. I tillegg skulle vi sagt dagen før at det ble stengt. Vi skulle gjerne hatt full sal, men de 50 som var her er vi veldig glade for tok turen, avsluttet Stamnes.