I hele sitt voksne yrkesaktive liv har Guro Amante Larsen (25) jobbet som gate manager i Widerøe, og fikk med tiden mye ansvar, blant annet i å lære opp nyansatte.

Etter seks år begynte 25-åringen å føle at det var på tide med nye utfordringer. Da gjorde hun en helomvending og søkte på en stilling i en bransje hun hadde lite kjennskap til.

Nå stortrives Guro i rollen som bilklargjører hos Sandfærhus Bilpleie, og går inn i historien som bedriftens første kvinnelige ansatte.

- Det var litt av en forandring. Værnes er en arbeidsplass der du starter som sommervikar og jobber deg oppover i systemet. Da jeg fikk den jobben i 2015, så jeg for meg at jeg skulle jobbe på flyplassen resten av livet, forteller Larsen.

Ble permittert under pandemien

Årsaken til at hun valgte å bytte beite beskriver Larsen som en blandet og litt lang historie. Da pandemien brøt ut i 2020 ble hun som mange andre permittert, og da begynte hun å leke med tanken om at det kunne være spennende å prøve noe annet.

Guro Amante Larsen jobbet tidligere i Widerøe på Trondheim lufthavn Værnes, men etter at hun ble permittert som følge av pandemien, begynte hun å se etter nye utfordringer i yrkeslivet. Nå jobber hun i en bransje hun hadde lite kjennskap til før hun trådte inn i stillingen. Foto: Anette Fossmo

Men det var først da hun ble mor til ei lita jente senere samme år, at hun for alvor begynte å se seg om etter en ny yrkesretning.

- Da jeg var permittert var det lite napp å få. Jeg merket samme dag jeg var tilbake på jobb på Værnes at det nåværende skiftarbeidet var lite forenelig med å være mor. Spesielt over tid, forteller Larsen.

En bekjent sendte henne stillingsannonsen til Sandfærhus Bilpleie, og Larsen bestemte seg for å ta kontakt. Daglig leder Ragnar Larsen opplyste da at stillingen var besatt, men oppfordret henne likevel til å sende inn en CV.

- Jeg hørte ikke noe på en stund, før han plutselig ringte og tilbød meg en jobb, sier hun.

Fra å lære opp til å selv bli opplært

Larsen avslører at hun var litt nervøs da hun skulle ha sin første dag på en arbeidsplass hun hadde lite til ingen erfaring med fra tidligere.

- Første dagen var helt klart skummel. I løpet av de 14 årene bedriften har eksistert, har det aldri jobbet en dame her før. Så jeg var jo litt spent på det kollegiale og om samtalen skulle flyte, men det viste seg å ikke være noe problem, sier hun.

Før Larsen begynte som bilklargjører, hadde hun aldri holdt i en høytrykkspyler. Nå er hun takknemlig overfor daglig leder Ragnar Larsen, som viste henne tillit nok til å ansette henne i en stilling hun hadde lite erfaring med fra tidligere. Foto: Anette Fossmo

Hun beskriver en varm velkomst som bidro til at hun raskt følte seg trygg i sin nye stilling.

- Det er noe med å gå fra å lære opp nyansatte, til å selv skulle lære seg noe nytt. Men jeg følte de stolte på meg, og det ga meg drivkraft til å tørre å utføre jobben. I likhet med Værnes er dette en arbeidsplass hvor du aldri blir utlært, med mye variasjon og hele tiden noe nytt å lære, smiler hun.

Motiveres av høyt tempo

Larsen forteller at hun synes det er godt å stå i en jobb der hun får brukt kroppen fysisk, og beskriver arbeidsoppgavene som morsomme og varierte.

- Jeg følte det gikk litt seint med meg i starten, og det gjør det nok litt enda. Men det begynner å sitte i fingrene, og da går det litt raskere, sier hun.

Da hun jobbet på Værnes kjempet Larsen konstant mot klokken. Og selv om hun i Sandfærhus Bilpleie ikke arbeider under samme tidspress, har 25-åringen tatt med seg tempoet.

- Det ligger i meg, og jeg finner motivasjon i å utfordre meg selv på tidsbruk. Jeg konkurrer i tid mot meg selv, men også mot mine kollegaer. Selv om de ikke vet at de er med i en konkurranse. Starter vi samtidig, er målet mitt å bli først ferdig, ler hun.

Larsen trives godt i sin nye stilling, og beskriver den som både lærerik og gøy. Foto: Anette Fossmo

Sjeleglad for muligheten

Da Larsen sluttet på Værnes trodde hun at hun ønsket en roligere arbeidsdag, og så frem til å få mindre ansvar. Nå er imidlertid motivasjonen for å ta på seg mer ansvar tilbake.

- Jeg er sjeleglad for at jeg fikk denne muligheten, og jeg må si det er tøft av Ragnar å gi meg denne tilliten. Jeg hadde jo aldri holdt i en høytrykkspyler før jeg begynte her, ler hun og tilføyer:

- Kanskje dukker det opp muligheter for større ansvar og utvikling etter hvert.

En lettlært solstråle

Daglig leder ved Sandfærhus bilpleie, Ragnar Larsen, beskriver Guro som lettlært og selvgående.

- Jeg har hele veien skrytt av Guro. Når du gir henne en beskjed, så tar hun lærdommen effektivt og stiller kloke oppfølgingsspørsmål. Hun er ei solstråle som alltid tar imot kundene med et smil, og sprer positiv energi, sier Larsen.

- Også er det ekstra gøy at vi under årets generalforsamling kan skrive i oppsummeringen at vi i Sandfærhus Bilpleie består av 80 prosent menn. Tidligere har det alltid stått at vi består av 100 prosent menn, smiler han.