Spelt er et gammelt kornslag som har vært dyrket i flere tusen år, - urkornet og stamfaren til dagens hvetesorter. Det har sin opprinnelse i Østen, og har vært dyrket i Norden i ca. 4500 år. Vidar Kvittem forteller at speltdyrking har lange tradisjoner i Norge, men var borte fra norsk produksjon i ca. 100 år, før det ble tatt opp igjen på 90-tallet.

Spelt er en spesielt næringsrik korntype.  Dette skyldes at mikronæringsstoffer sitter i kornets kjerne, ikke bare i skalldelene og kimen som hos hvete. Spelt har normalt et høyere proteininnhold og høyere innhold av sporstoffene magnesium, fosfor, sink, jern og kobber, vitamin B1 og B2, i tillegg til en høy andel enumettede fettsyrer enn hvete og regnes derfor som en sunnere kornart. På grunn av det høye fiberinnholdet er spelt bra for fordøyelsen og erfaringer viser at de som har lav toleranse for hvetemel, ofte kan benytte speltmel . Gluten i spelt er annerledes enn gluten i hvete, mange med glutenintoleranse kan derfor tåle spelt . Blodsukkeret påvirkes i mindre grad av spelt enn hvete. Spelt har gode bakeegenskaper og kan erstatte vanlig hvetemel.

Kvittem har dyrket spelt siden 2003. - Det er en kornsort som er hardfør og derfor enkel og billig å dyrke, men som med alt annet korn er værforholdene avgjørende for vekst, innhøsting og kvalitet. Spelt må dyrkes økologisk, det er et naturprodukt, sier Kvittem. - Speltkornet har bedre naturlig beskyttelse mot sykdom enn ordinær hvete, og det har et dypt rotsystem og bedre evne til å tilegne seg næring fra jorda.  Hamsen beskytter kornet og er derfor godt egnet i fuktig trønderklima.  Han sier han fikk mange rare reaksjoner da han starta opp å dyrke spelt, bl.a. at det var et mel som ikke kan brukes til baking, -det var ikke vits å prøve, ble det sagt. Til og med Statens Kornforretning (nå Mattilsynet) advarte mot speltdyrking.  Kvittem sier han har motbevist skeptikernes spådommer og at det ikke alltid nytter å høre på såkalte "gode råd”. Kvittem Gård er Debio-godkjent for økologisk jordbruk. I tillegg til spelt har gården grønnsak-, melk- og kjøttproduksjon, alt økologisk selvfølgelig.  --Fortsatt er det for lite støtte fra offentlig hold for økologisk drift i Norge.  Det er forbrukerne som driver oss fram. Idealisme og livsstil er nøkkelord, understreker Kvittem.

Ikke alt som tilbys på markedet er uforedla spelt. Noe er krysset med vanlige hvete. På det norske markedet finnes både norskdyrket og importert spelt. I Norge dyrkes mest de opprinnelige sortene Oberkulmer- og Ebner Rotkorn.  Av importert spelt er bl.a. Frankenkorn som er hvetekrysset.  -Det selges nok mange sorter spelt, ikke alt av like god kvalitet.  Avgjørende for kvaliteten er også måten kornet males på. Moderne kverner gjør melet finere, fibrene blir kortere, og melet mister mye næringsinnhold og smak. Steinkverna gir melet andre egenskaper, lengre fibre og annen struktur som er bedre både for bakeprosessen og fordøyelsen, sier Vidar, som ser en økende interesse for å bruke steinkvern.  -Spelt er et naturprodukt, kunstgjødsel er gift for spelt. Sprøytemidler har flere bivirkninger enn fordeler, det forringer kvalitet og smak, mener han. Vidar Kvittem produserer sitt eget sammalte speltmel malt på steinkvern. -Speltmelet er næringsrikt, sunt, velsmakende og gir energi, forsikrer han.  Vidar er blitt ekspert på å bake surdeigsbrød av eget speltmel. Han har tanker om å starte et bakeri med produksjon av surdeigsbrød stekt i steinovn.  Om planene blir realisert, er uvisst, det er krevende å igangsette og fordrer store investeringer.

Kvittem selger produktene sine direkte til forbruker, uten fordyrende mellomledd, i hovedsak fra gården og på Bondens Marked.  Bondens Marked åpna i Trondheim i 2003 av daværende landbruksminister Sponheim og drives i dag av landbruksorganisasjoner. Torgdagene  i Trondheim, Verdal og Steinkjer og  høstfestivalen på Levanger er godt innarbeidet og populært tilbud i vekst. I Trondheim økte omsetningen med ca. 30% fra 2009 til 2010. -Storbyene har mest bevisste kunder, folk tenker mere helse, er idealister og vil ha rene produkter, sunn og ekte mat, sier Kvittem. - Vi må tenke nytt hele tida, finne en nisje og ha en vare som må være best. Kvalitet avgjør salget, fornøyde kunder er det vi lever godt på, understreker Vidar Kvittem.