Utetimene med fysisk aktivitet er obligatorisk pensum hos elever ved Selbustrand Skole. Vi besøkte 5. 6. og 7.klassen ved skolen mandag denne uka. Minusgradene viste 12 grader, men elevene var godt kledd, hadde lue og votter og alle holdt varmen gjennom aktivitetene som assistentene Eva Gøril og Marie tildelte i januarkulda.

- Vi har en skole som ligger vakkert til ved Selbustrand. Her varmer sola allerede tidlig på nyårsvinteren, og her har vi både skog og vann tilgjengelig for ulike aktiviteter. I denne tiden har bekken bak skolen riktignok gjort bakken ubeleilig glatt for klatring i skogen. Da er det like greit å benytte skolegården til aktiviteter, sier Eva Gøril Aftret og Marie Moen som er skoleassistenter for de eldste elevene. Joakim, Henrik og Stian utgjorde tre av gutteelevene som tydelig trivdes med lek i varmedress. 5.klasse har 5 elever, 6.klasse har 14 elever og 7.klasse har 10 elever ved Selbustrand Skole som alle deltok samlet denne mandagen i 12 grader minus i skolegården. Hverken elever eller assistenter så ut til å merke noe negativt med kulda, men gradestokken kryper ytterligere nedover kan det være greit å være på vakt.

Ta forbehold for de minste i kulda

Folkehelsekontorene og andre med kompetanse på tålegrenser ute i flere minusgrader mottar ofte henvendelser fra barnehager og skoler som lurer på om det finnes noen nedre grense for når barn og elever må holdes inne i kulda.

Her kan ikke gis noe generelt svar, siden både temperatur, vindhastighet og luftfuktighet er av betydning. Hvordan barna er kledd er også avgjørende for om de kan være ute eller ikke. Kryper temperaturen ned mot 25-30 minusgrader bør en uansett ta høyde for muligheter for frostskader. Kun korte opphold ute kan da påføre skade. Kuldekrem vil beskytte huden noe mot forfrysninger. Spedbarn og småbarn har større kroppsoverflate i forhold til volum enn voksne og tåler derfor dårligere kulde. Små barn har ofte heller ikke mulighet til å si fra om at de er kalde. Det anbefales ikke at barn ligger ute når det er kaldere enn minus 10 grader. Lengre turer i vogn, eller selv korte turer med pulk bør unngås i slike temperaturer. Ved sterk vind bør helst barn være innendørs, selv om utetemperaturen ikke er så lav.

Hold et våkent øye med barna

Det er viktig at voksne holder et våkent øye med barna, og sørger for at de er i aktivitet. Små barn bør sjekkes regelmessig, i nakken og på hendene, at det ikke er for kaldt. Dersom man ikke passer godt nok på kan barna få frostskader. Ansatte i barnehagene er ekstra på allerten overfor slike farer, det gjelder også andre som passer på små barn gjennom vinterhalvåret.

- Kaldt vær byr på ekstra utfordringer for både barn og voksne med astma og luftveisplager. Med riktig medisinering og kulde-beskyttelse kan de likevel ferdes ute. Kulda alene er ofte ikke det største problemet. Det er viktig å huske på at det i kaldt vær ofte er mer luftforurensing, særlig i byer og langs sterkt trafikkerte veier, noe som kan forverre tilstanden til personer med nedsatt lungekapasitet. Dersom det varsles om høy luftforurensning, bør personer med kroniske hjerte/lungesykdommer unngå å oppholde seg nær sterkt trafikkerte veier, sier helsemyndighetene. Riktig bekledning med ull innerst på kroppen og flere isolerende lag er tingen i slikt vær. Dekk til bar hud og om mulig smør på frostkrem på nese og kinn ved opphold lenge ute.