Alle landets fylker, inkludert Svalbard, har vært bidragsytere til Opplysningskontoret for Meieriprodukter sin initierte handlingsplan. Hensikten er å øke fokuset på den norske frokostens betydning.

Melk.no har i tillegg til den store frokostreisen der de har besøkt vanlige norske hjem, også gjennomført en landsomfattende undersøkelse om nordmenns frokostvaner. I tillegg har de samlet norsk og internasjonal forskning på frokostmåltidet.

Forskning viser at frokostspising bidrar til økt konsentrasjon på skolen frem til lunsj. Myndighetene bør derfor legge føringer for gode frokostvaner gjennom å forbedre retningslinjer for mat og måltider i barnehagen og skole, samt bedre tilrettelegging for frokost på skolen.  Konkrete anbefalinger for frokostens ernæringsmessige sammensetning og kvalitet bør være et minimum.

– Retningslinjene for måltider i skolen bør oppfordre skolene til å legge til rette for at elevene kan spise frokost på skolen. Det bør være et rom som gir en god ramme for måltidet, som er skjermet fra lek og annen aktivitet som kan forstyrre matroen og det bør åpne minimum 30 minutter før første time. Det samme bør gjøres i barnehager, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Melk.no.

Gode frokostvaner skapes allerede i ung alder, og at skoletiltakene vil være viktige i dette arbeidet.

I handlingsplanen ber Melk.no også om at undervisningen om frokost i mat- og helsefaget kvalitetssikres. Gode vaner etableres tidlig, og bør derfor stimuleres så tidlig som mulig.  Det er i dag over 70 prosent ufaglærte i mat- og helsefaget og det mangler også undervisningsmateriell om måltidets betydning.

– Vi mener det er på tide for myndighetene å stå opp for den tradisjonelle norske frokosten med meieri- og kornprodukter. Den ernæringsmessig helt i verdenstoppen og verdt å ta vare på. Forskningen viser at å spise frokost gjør det enklere å komme opp i anbefalt inntak av de næringsstoffene kroppen trenger påfyll av hver dag, hjelper barn til å konsentrere seg bedre på skolen og bidrar til å holde vekten, sier Ida Berg Hauge.

Tiltak foreslått av Melk.no:

Myndighetene må utarbeide forbedrede retningslinjer for mat og måltider i barnehage og skole gjennom konkrete anbefalinger om frokostens sammensetning og kvalitet.

Myndighetene må kvalitetssikre at undervisningen om frokost i mat- og helsefaget er i tråd med læreplanen.

Helsedirektoratet bør utarbeide matvarebaserte (kostholdsråd) råd som forklarer «den optimale frokosten», dvs hvilke mat- og drikkevarer frokosten bør inneholde. Dette kan gjerne synliggjøres ved en egen «Frokosttallerken», som visualiserer tydelig hvilke mat- og drikkevarer frokosten gjerne bør bestå av - og få flere til å følge disse.

Handlingsplanen er utarbeidet av Melk.no som verktøy for hvordan man skal ta vare på norske frokosttradisjoner, og sikre at flere får kunnskap om og tilgang til en næringsrik frokost. I planen har ernæringsfysiologer i Melk.no sett nærmere på norsk og internasjonal forskning om frokost, det presenteres resultater fra en landsomfattende undersøkelse om nordmenns frokostvaner og erfaringer fra Den store frokostreisen. Overlege Serena Tonstad ved Avdeling for preventiv kardiologi ved Oslo universitetssykehus Ullevål forteller også om hvordan frokosten er en hjørnestein i forebygging av overvekt.

Den store frokostreisen ble gjennomført i tidsrommet september 2011 til juni 2012. Daglig leder Ida Berg Hauge i Melk.no besøkte 20 norske hjem, ett i hvert fylke + Svalbard.  Invitasjonene hadde hun fått etter selv å ha gått ut på hvert sted og søkt vertskap for helt vanlige hverdagsfrokoster. Det som møtte henne var studenter, småbarnsfamilier og pensjonister, folk som alltid hadde god tid og de som alltid hadde litt for lite. Noen spiste litt for mye, flere spiste litt for lite. Men i sum bekreftet Frokostreisen funnene fra undersøkelsen: Mange spiser en næringsrik frokost hvor meieri- og kornproduktene fortsatt står sterkt.