På 80-tallet stilnet klangen. Frem til da hadde klokken slått hver hele og halve time – døgnet rundt. Lokalbefolkningen var stort sett overbærende med den nattlige klokkeklang. Men da Müllerhotellet (nå Quality) åpnet i 1980, kom det klager fra hotellets gjester som fikk sin søvn forstyrret. De ansvarlige på Rådhuset tok selvsagt klagene på alvor og sørget for at hotellgjestene kunne sove i fred og ro.

Men et system som automatisk deaktiverte klokken på den tiden av døgnet det skulle være stille, var den gangen ikke tilgjengelig. Løsningen ble derfor å slå den av - for godt.

Eksklusiv gave

Og det var søsknene Petra, Mali, Klara og Konrad Forbord. Den gavmilde familien på Veisletten hadde tidlig bestemt seg for å gi noe til Rådhusets utsmykning. Klokkeanlegget kostet til sammen 13 000 kroner – et betydelig beløp på 60-tallet!

Klokken ble støpt på Olsen-Nauen klokkestøperi på Nauen gård utenfor Tønsberg. Der har de støpt klokker siden 1844, og virksomheten lever i beste velgående! Nåværende innehaver og 6. generasjon klokkestøper, Morten H. Olsen-Nauen, kan etter et dykk i firmaets arkiver opplyse at bronseklokken som pryder vårt Rådhus veier 80 kilo og kostet 5360 kroner eks. mva den gangen den ble støpt.

Morten H. Olsen-Nauen kan også opplyse at det nå finnes moderne styringsur som kan kobles til klokken. Med disse kan man enkelt styre på hvilke tidspunkt klokken skal slå. Dette behøver ikke å bli en kostbar affære, men klokken vil trolig ha behov for en overhaling.

Klokkestøperen på Tønsberg synes det er trist at klokken ikke er i bruk, for klokkene de lager er beregnet på å slå i tusenvis av år!

Lyden av by

Av mer alvorlig karakter er det at bolten i klokkens festeanordning ser ut til å være angrepet av rust. Dette bør man ta tak i så snart som mulig! Men selve bronseklokken er i utmerket stand.

Nei – vi må vekke den snart 50 år gamle klokken til liv igjen! Ikke minst av respekt for de sjenerøse søsknene Forbord som ønsket å glede oss med den.

For våre folkevalgte må dette være et fint og relativt rimelig prosjekt, som vil bli lagt merke til av oss velgerne. Oppfordringen er herved gitt: Gi oss klokkeklang! Men – denne gangen skal ikke hotellgjestene behøve å frykte for sin skjønnhetssøvn:

Klokken skal få hvile om nettene.