- Det er fint å kunne dele noe av kulturhistorien med andre, og året 1990 fikk museet sin spede start her på gården jeg vokste opp. I årene som fulgte har museet blitt supplert med stadig nye gjenstander. Folk har gitt og jeg har vært på noen salg og auksjoner, forteller Martin som var maskinentreprenør og solgte sine maskiner for å gi museet fart på beina. Han vil fremheve spesielt Edvin Bakken fra Lånke som ga ham hele 52 traktorer.

- Edvin Bakken ga museet i tillegg til de 50 andre, to svært sjeldne traktorer før jul i fjor. Det var en Silver King type 380 fra 1940 og en Field Marshall diesel fra 1946. Begge i topp tilstand, sier Martin som også har fått mye hjelp fra kona Hallfrid og datter Marit med samboer Svein Erik Gregersen. Marit har nettopp ferdigstilt en hestevogn, en såkalt kurvtrille fra 1911 og en jigg-reisekjerre for hest som står på låven.

En unik samling historie    

To driftsbygninger og en låve er fulle av museale gjenstander hos Martin i Markabygda. Rett nord for kirka på Nordenget møter vi gamle grøftemaskiner, potetopptakere, utetraktorer og innetraktorer. Hele 74 doninger som har gjort jobben på jordene er i museumsstallen. Mange sjeldne utgaver som traktorkjennere knapt har hørt om gjennom et langt liv.

- Du trenger gjerne tre-fire timer for å få med alt ja, sier Martin og inviterer til Åpen dag søndag 18.august. Han håper på fint vær og har åpent mellom 12.00 til 17.00 kommende søndag. Parkering skjer i sentrum, da museet ikke har kapasitet for privatbiler. Grøpp-kvern, smørkjerne fra ysteriet i Markabygda. En intakt skolestue, telefonsamling, el-brytere, selvskudd for bjørn, kuvøse fra sykehuset, en smie, snekkervektøy, kongebilder, krigssamling, separatorer, hestevogner, gamle biler og ikke minst motorsager finner museumsgjengere hos Martin. Her formelig vandrer du gjennom historien.

- Jeg har en nærmest intakt Jobu-samling motorsager fra den eldste til den nyeste. Er du spesielt interessert teller samlingen over 200 motorsager totalt med andre merker også, sier Martin og kunne gjerne holdt på journalisten en halv dag. Så melder neste skrivejobb seg på Torget i Stjørdal, og museet må forlates for denne gang. Rart å tenke på hva vi tobente gjennom tidene har laget og brukt. Vi lar oss både forundre og imponere! Martin Friberg vet det meste om utviklingen som har vært i bondesamfunnet, og han deler den gjerne med flere på sitt eget museum i Markabygda.

{joomplucat:217 limit=33}