Den 1,78 meter høye midtspilleren har det siste året vært en av Randabergs mest sentrale spillere, etter at hun som 16-åring valgte å flytte til Norheimsund for å få volleyball som valgfag på gymnaset. Etter hvert spilte den ferske volleyballspilleren, som er datter av den kjente volleyballprofilen Bård Kjosås og Rigmor Solvik som bor i Stjørdal, seg inn på andrevisjonslaget Rossvoll.

- Vi var blant de beste lagene i andredivisjon. Deretter spilte jeg noen år for TIF Viking i Bergen, før jeg endte opp i Randaberg utenfor Stavanger i fjor, sier Mille Solvik Kjosås.

Tapte alle kamper

Randaberg regnes for å være et av de beste lagene i Norge, og endte i fjor opp med en tredjeplass i eliteserien. Hennes innsats på laget ble lagt merke til, og da landslagstreneren var på utkikk etter en god midtspiller tok han kontakt med flere trenere for å få innspill. Kjosås sitt navn ble nevnt av to trenere. Dermed ble hun med på en samling i vår, fikk spille tre offisielle kamper mot Østerrike, Spania og Hellas og en treningskamp mot Slovenia.

- Vi tapte alle kampene, men vi spilte bedre etter hvert. Jeg kjente kun én spiller fra før, og vi var ikke vant til å spille sammen, sier Kjosås, som er ranket som nummer én i landet som midtspiller.

Nå kan hun trolig forvente å få flere kamper i landslagsdrakten.

- Vi hadde samtaler med treneren etter samlingen, og han sa at jeg ikke trengte å stresse og at jeg skulle får være med neste gang, sier hun.

Mille Solvik Kjosås begynte sin volleyballkarriere på Skatval. Foto: Nanco Hoogstad

Flytter i august

For noen dager siden signerte Kjosås proffkontrakt med et fransk volleyballag, som spiller på nivå 2. Klubben holder til sentralt i Frankrike, men klubben ønsker ikke at overgangen offentliggjøres ennå. Klubben har stilt leilighet til disposisjon for muruvikingen, og kontrakten er så god at hun ikke trenger å jobbe ved siden av.

- Klubben dekker alle utgifter for leiligheten, og i tillegg får jeg betalt for å spille for klubben. Jeg er kjempefornøyd med at jeg får godt nok betalt til at jeg slipper å jobbe ekstra, sier hun.

Det eneste Kjosås må bidra med, er å være trener for et av klubbens ungdomsslag.

- Det å være trener synes jeg uansett bare er moro, sier hun.

Kjosås regner med å flytte nedover til Frankrike rundt 20. august, ettersom klubben starter oppkjøringen 23. august. Der blir hun møtt av fransktalende medspillere.

- Ha, ha, jeg hadde fransk i tre år på ungdomsskolen, og jeg er nok noe rusten. Jeg satser på at det forhåpentligvis går ganske raskt å friske opp fransken igjen, sier Kjosås, som også var i kontakt med en nederlandsk klubb om en overgang.

Avslappet forhold

Kjosås er langt fra noen typisk toppidrettsutøver. Noen ganger har hun møtt til kamper, uten å vite hvem hun skal spille mot.

- Jeg følger ikke sport i det hele tatt, og har et avslappet forhold til idretten, sier hun, og ler.

I dag bor Kjosås i et kollektiv i Stavanger sentrum, og har det siste året blant annet undervist ved en barneskole i Randaberg.

- Jeg holder på å ta en bachelor i biologi i Bergen, men tok et friår i sist vinter, forteller midtspilleren som måler 1,78 på strømpelesten og har en rekkevidde på hele 3,05 meter.

Etter avtalen med den franske klubben, spørs det ikke om studiene må vente i alle fall ett år til.