Ogeto studerer psykologi mens Mose har valgt å studere folkehelse i hovedstaden Nairobi.

I sommer tilbringer de tre måneder i Norge med ambulerende boksalg fra lett motorsykkel: - Fra forskjellige afrikanske land har Norsk Bokforlag plukket ut 60 studenter som blir fordelt over hele Norge for å selge bøker. Vi søkte Norsk Forlag som vurderte oss.

Vi selger blant annet i Melhus, Malvik, Stjørdal og Selbu og er veldig glade for at vi etter intervju fikk denne muligheten, sier Ogeto som forteller at Norsk Bokforlag lenge har støttet utenlandske studenter med sommerjobber.

- Hvor bor dere i Kenya?

- Vi bor i byen Kisii som er et samfunn med gjestfrie mennesker i Kisii-distriktet i Nyanza-provinsen. Byen ligger ca. 350 km vest for Nairobi ikke langt fra Victoriasjøen. Menneskene lever under enkle kår der naturalhusholdning fortsatt spiller en viktig rolle. Maasai Mara ligger knapt en time unna vår hjemby og har gode tilbud til turistene.

Det betyr produksjon først og fremst for familiens behov. Salg kommer i annen rekke. Men ved siden av landbruk er det også handel, turisme, industri og gruvedrift. Vårt lokalsamfunn trenger fagfolk. Jeg har fullført det første av fire år med studier av psykologi, sier Ogeto.

Mose har kommet like langt i sine studier av folkehelse. – Vi trenger en stor innsats i det forebyggende helsearbeidet, sier han.

- Har dere mange dyktige løpere i Kisii?

- Andre strøk som ligger enda høyere gir Kenya alle sine fantastiske løpere som følger i fotsporene til Kip Keino (se undersak). Han er vår store nasjonale helt, forteller Ogeto og forteller at sagnomsuste Rift Valley har mange gode løpere.

- Hvilke bøker selger dere?

- Det er flotte bøker utgitt av Norsk Bokforlag. Bl. a. selger vi:

* En bok om natur og dyreliv

* En bok om reiser

* En bok om «Magiske Afrika»

* En kokebok

* En barnebok

- Hvor lenge skal dere holde på?

- Dette er en utendørs aktivitet som egner seg best for godt vær. Vi startet i juni og skal holde på til midten av september. Det blir en salgsperiode på tre måneder. Og så går turen rett tilbake til studier i Nairobi. Forteller Ogeto og Mose.

- Hvor er deres base i Trøndelag?

- Vi har gode boforhold på Moholt studentby. Når vi kommer fram til en bolig, ringer vi på og introduseres oss. Så forteller vi om vårt oppdrag og våre bøker, sier Ogeto og Mose som er hardt arbeidende studenter. De er opptatt av å forbedre forholdene i hjemlandet. Derfor understreker de gleden over å ha fått denne muligheten for å finansiere sine studier.

- Er det første gang i Norge?

- Nei, vi hadde våre første opplevelser i Tromsø i fjor sommer med godt salg. Men Norsk Bokforlag er opptatt av at vi skal få nye erfaringer og møte mennesker i forskjellige deler av Norge.

Derfor setter vi pris på å være i Trøndelag og møte trøndere i sommer, sier Ogeto og Mose.

Kip Keino

Kip Keino (f. 1940) var den første afrikanske mellomdistanseløper som slo igjennom internasjonalt. Han løp fra alle de andre på 1500 m under OL i Mexico City i 1968 og satte olympisk rekord med 3.34.9 som sto fram til 1984 da Sebastian Coe gjentok sin seier fra Moskva fire år tidligere og vant på 3.32.53.

Keino tok også sølv på 5000 m og sanket nye medaljer under OL i München fire år senere. Da var han første afrikaner med seier på 3000 m hinder som siden er blitt en afrikanske paradegren. Da ble det sølv på 1500 meter. Keino er tildelt den olympiske orden. Keino tok også sølv på 5000 m og sanket nye medaljer under OL i München fire år senere. Da var han første afrikaner med seier på 3000 m hinder som siden er blitt en afrikanske paradegren. Da ble det sølv på 1500 meter. Keino er tildelt den olympiske orden.