To av de som har valgt å styrke sin kompetansen via videreutdannelse ved THYF er tømrerne John Magne Reiakvam og Martin Ravlo. Begge går det andre og avsluttende året ved bygg- og anleggslinjen.

Reiakvam forteller at han besluttet å søke seg til Trøndelag høyere yrkesfagskole for å bli prosjektleder etter at han ble diagnostisert med kronisk leddgikt etter 20 år som yrkesaktiv tømrer. Studentkompis Ravlo ønsker å tilegne seg mer kunnskap og gå mer i dybden i sitt fag.

- Jeg så ikke for meg å være snekker resten av livet, og ønsket derfor å utvide mulighetene for å kunne bli anleggsleder, forteller han.

Holder tritt med utviklingen

De mener THYF gjør riktig i å tilpasse undervisningen til arbeidslivet. Spesielt ettersom det alltid vil være en skrikende mangel på kompetanse spesielt innenfor bygg og anlegg.

– Kompetanse er ferskvare, og viktig for å holde tritt med en bransje som er i konstant utvikling. Både når det gjelder materialer og det tekniske går det fremover hele tiden. Er du ikke oppdatert, er du utdatert, sier Reiakvam.

Både Reiakvam og Ravlo anbefaler å søke videre utdanning, og gir noen gode råd til fremtidige studenter.

Det en fordel å ha noen år i arbeidslivet først. Da ser du raskt sammenhengen mellom teorien du lærer og arbeidet du gjør i felten. I tillegg bør man være motivert og virkelig ønske å lære mer, sier Ravlo.

Vokser seg ut av lokalene

En utdanning ved Trøndelag høyere yrkesfagskole er en avsluttende utdanning i seg selv. Det er en praktisk rettet utdanning som kvalifiserer kandidatene til å kunne gå rett ut i jobb uten ytterligere opplæring.

I tillegg til bygg- og anleggsfag, tilbys det ved avdeling Stjørdal også videreutdanning innen bergteknikk, Klima, energi og miljø (KEM), teknikk og industriell produksjon og et årstudium i reiseliv som man kan ta deltid over to år. Her studerer nå over 300 studenter og skolen sysselsetter 16 ansatte.

– Vi vokser oss ut av dagens lokaler og vi ansetter stadig flere lærere. Etterspørselen etter høyere yrkesfaglig kompetanse er økende, og det synes vi er gledelig, sier utviklingsleder ved Trøndelag høyere yrkesfagskole, Elin Kolden.

Utvider studietilbudet

Hun tror det er flere årsaker til veksten, men trekker frem at bevisstheten rundt yrkesfag har endret seg og fått et større fokus de seneste årene.

- I tillegg kan man kombinere både jobb og studier via deltidstudium. Når du er etablert, er det viktig å kunne ha et tilbud som er fleksibelt hvis du skal videreutdanne deg, sier hun.

THYF jobber hele tiden med å utvide studietilbudet, og allerede til høsten vil et nytt studium i sirkulærøkonomi ha oppstart, med hele 30 nye studieplasser.

Studiets fulle navn er Ledelse i ressurseffektiv verdiskaping og sirkulær næringsaktivitet, og er spesielt tilrettelagt for gjenvinningsbransjen, men mange ulike fagbrev kan kvalifisere til opptak.

- Som fagskole er vår misjon å levere på behovene som arbeidslivet har. Vi sendte inn hele tre søknader om godkjenning av nye studier i september i fjor, og har nå fått sirkulærøkonomi godkjent. Det er vi veldig fornøyd med, sier Kolden.

Det er NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som godkjenner studietilbud i Norge.

- I tillegg har vi fått betinget vedtak på ytterligere to. Når vi får disse betingelsene på plass, kan jeg også avsløre hvilke studier som kommer. Det blir svært spennende, sier hun.