Det er snart fire år siden Brød & Sånt ble startet opp på Midtsandtangen i Malvik av driverne Georg Knutsen og Valery Hofmann. Sammen har de skapt et tilbud som ikke strekker seg ut av kommunegrensen, men som trekker folk inn til kommunen.

– Da vi startet opp dette hadde jeg aldri trodd det skulle bli så bra. Det vi fikk høre var at de som hadde forsøkt seg her tidligere opplevde at folk ikke kom, men vi måtte forsøke, sier Valery Hofmann.

På kjøkkenet kokkelerte hun mens deres ni måneder gamle baby satt ved siden av. Drømmen var å få inn nok til å dekke en lønning. Etter knapt et halvt års drift måtte de være seks ansatte.

– Jeg kunne aldri sett for meg at det skulle bli så mye. I dag er vi åtte ansatte, og selv det er nesten for lite til tider. På de travleste tidene må vi nesten være 15 personer her, forteller hun videre.

Drømmen falt i grus 

Det ble søkt om midler fra Malvik kommune i løpet av fjoråret. Lenge hadde driverne sett et behov for å utvide kafearealet, men en uke før byggestart kom den nedslående kontrabeskjeden.

– De trakk seg. Det var komplikasjoner i forhold til pandemien som medførte at midlene som skulle gå her, falt bort til det. Det var mange håp og drømmer som falt i grus den dagen, sier Hofmann.

Samtidig følte de seg tvunget til å investere. Det var ikke rom for å utsette prosessen lengre, og dermed bestemte gründerparet seg for å ta en million kroner fra egen lomme.

– Vi forsøkte å finne løsninger. Resultatet ble at vi nå bygger ut 36 kvadratmeter av platten utenfor, slik at dette blir en del av innendørsarealet som vil bli brukt til sitteplasser. Totalt får vi da et areal på 48 kvadratmeter, forklarer hun.

Dette uteområdet vil nå bli omgjort til en innendørsareal. Foto: Guro Storli Aune

Gir muligheter 

Ved utbygging og større areal gir det nye muligheter for utvikling av konseptet som har blitt svært så godt mottatt.

– Ved å ta areal vi egentlig har, men som vil bli brukt annerledes, kan vi nå utvikle spiseområdet. Noe av det vi skal starte opp med er à la carte, varmretter, fersk påsmurt mat med egen smøredisk, take away og mer konditorvarer, sier Hofmann.

Det vil i den anledning henges ut QR-koder rundt på fritidsområdet slik at besøkende som går seg tur kan legge inn bestilling via telefonen og hente mat hos kafeen.

– Det blir veldig bra. Større areal gjør at vi kan gjøre mye riktig her som vil gi en bedre opplevelse. Vi ønsker også å ta inn mer standup og konserter som vi hadde før pandemien, forklarer hun videre.

Styrker arbeidsstokken 

Til nå har også areal for kjøkken vært for lite til å kunne ha flere arbeidere på plass. Nå som det skal gjøres endringer her jakter driverne også etter nye ansatte.

– Vi har nylig ansatt en ny konditor som vil gi oss et løft i forhold til kaker og andre konditorvarer. Dette er varer som blir etterspurt, og som vi gjerne skulle produsert mer av uten at vi har hatt mulighet til det til nå, sier Hofmann.

Valery Hofmann ser frem til å kunne glede besøkende med nyhetene som nå skjer bak dørene på kafeen. Foto: Guro Storli Aune

Samtidig leter de fremdeles etter en ny kokk og baker. Dette vil være i tillegg til at bedriften nå skal ta inn en lærling.

– Jeg har i tillegg til å være leder, organisator, kokk og baker jobbet som lærer og ser at bransjen nå står ovenfor en krise. Restauranter må ta imot lærlinger slik at de får prøvd seg, forklarer Hofmann.

 Arbeidet med utbygging startet mandag denne uken, og er ventet å bli ferdig om cirka to uker. Målet er ifølge Hofmann å være endelig ferdig til påske.