- Det at vi gjør dette sier noe om alvorlighetsgraden, sier brannsjef Bjørn Rønning. Han forteller om mange henvendelser om forbudet mot bruk av åpen ild, men også om en for tiden nådeløs brannsjef.

- Vi ser ikke mellom fingrene med noe. Det eneste som er tillatt er å grille i egen hage under kontinuerlig oppsyn. Fortrinnsvis med gassgrill, sier Rønning.

I kveld er det lakseåpning i Stjørdalselva med det som vanligvis er en hyggelig grillkveld. Slik blir det ikke i år.

- Jeger- og fiskerforeningen har vært i kontakt med meg, og det er slik at totalforbudet også gjelder arrangementet deres.

Brannsjef Bjørn Rønning er krystallklar på at dersom brannvesenet må rykke ut på branner som er forårsaket av mennesker som har trosset forbudet vil konsekvensene kunne bli store.

- Vi vurderer fortløpende om vi skal fakturere de utkjøringene vi har i forbindelse med bruk av åpen ild. En slik utkjøring koster cirka 15.000 kroner, og det er bare utrykningen, sier Rønning.

- Har dere fakturert noen for dette så langt?

- Ikke ennå, men det vil vi gjøre hvis det skjer igjen.

Ved hver eneste brannutrykning nå knyttet til bruk av åpen ild ønsker brannvesenet at politiet kommer til stedet.

- Det er politiet som har myndighet til å kunne bøtelegge de som ikke forholder seg til forbudet. Vår anbefaling er at de bøtelegger denne typen hendelser, sier brannsjef Bjørn Rønning.

Det er ekstremt tørt på både innmark og utmark. Skogbrannindeksen som brannvesenene forhodler seg til er skyhøy for tiden. Brannsjefen forteller at når indeksen passerer 70 er den over i rød sone som indikerer meget stor skogbrannfare. I Meråker og Selbu er denne nå på et sted mellom 150 og 200, og den bør ned på gul eller grønn sone om forbudet skal kunne oppheves.

- Nå holder det ikke med litt regn, - vi må ha ei skikkelig rotbløyte, og værmeldingene tyder ikke på at det skal skje ennå, sier Rønning, som forstår at folk er fortvilet over at de ikke kan grille, men har et godt råd:

- Grillmat er godt, men det finnes masse gode salater.