Knut Erlend Jegersen

Forslaget fra Fylkesmannen om ferdselsforbud fra 1. april innebærer en skjerpelse av dagens regler, der ferdsel er forbudt fra og med 25.april til og med 15. juli på deler av øya. Fastboende vil, som tidligere, være unntatt fra ferdselsforbudet. I tillegg foreslås mindre korreksjoner i dagens verneforskrift for området.

I og med at Tautra ligger nær folkerike områder og har flere attraksjonsverdier som trekker besøkende, er det en utfordring å sørge for at fuglelivet blir tilstrekkelig tatt hensyn til. Som et ledd i å bedre forholdene og tilpasse forskriften til klimatiske endringer, foreslår altså Fylkesmannen derfor en tidligere start på ferdselsforbudsperioden.

Fylkesmannen er klar over at Tautra med sin tidlige vår og beliggenhet i Trondheimsfjorden, er mye brukt som utfartsområde særlig i forbindelse med påsken. De skjerpede reglene for ferdsel på øya betyr en begrensning av friluftslivet. Fylkesmannen har forståelse for at brukere av området kan oppleve forslaget som en innskjerping, men forslaget til endringene skyldes at Fylkesmannen som forvaltningsmyndighet ønsker å legge bedre til rette for vellykket hekking, særlig for ærfugl.

På 1970-tallet fant man Trøndelags største hekkekoloni av ærfugl på Tautra, landsdelens største hettemåke- og fiskemåkekoloni i tillegg til en rekke andre mer sjeldne fuglearter. Da moloen og veiforbindelsen kom (1976-78) gikk særlig ærfuglbestanden dramatisk tilbake. Store offentlige summer ble brukt for å rette opp skaden ved hjelp av brubygging og viltsperre. Dette har redusert antall rovdyr som tar ærfugl på reir. Men også menneskelig forstyrrelse kan virke til at hunnene skremmes av reirene og blottlegger eggene for kråker og måker.Den lokale hekkebestanden av ærfugl regnes som en nøkkelart i forbindelse med Ramsar-status for området. Det siste tiåret har våren gjennomsnittlig startet tidligere enn før, og ærfugl trenger ro de 2-3 ukene forut for at den går på land for hekking.

Uten ro på hekkeplassen vil hekking for noen av ærfuglene lett utsettes, noe som igjen resulterer i at ærfuglungene ikke klekkes samtidig. Dersom klekking spres utover våren, øker andelen ærfuglunger som blir tatt av måker, kråker og rovfugler.

Forslag til endring av verneforskriften for Tautra med Svaet naturreservat og fuglefredningsområde i Frosta kommune, sendes ut på sentral og lokal høring. Eventuelle uttalelser til endringsforslaget sendes til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag 15.04.2014.​