Innlederne kom fra besøk på gårdsanlegget til Turid og Karl Roger Hegseth i Skjelstadmark var forberedt på å avlyse debatten, men antallet tilhørere som trosset debatten gjorde det unødvendig. Møteleder Asbjørn Helland, leder i NT Bondelag, lot deltakerne innlede:

Gunnar Viken (H); 2. kandidat: - Høyre ønsker økt matvareproduksjon og vil vri tilskudd for å kunne produsere mer. Vi må endre dagens system når vi mangler storfekjøtt. Distriktspolitikk og landbruk henger sammen. Jeg er skuffet over at gårdbrukere ikke får selge rent vann. Vi må forenkle byråkratiet. Høyre har trua på bonden. Areal er et sentralt spørsmål; hvem skal bestemme over areal? Det må være grunneieren. Høyre ønsker makta tilbake til folket.

Ola Morten Teigen (Frp), kommunepolitiker Stjørdal: - Norge er verdens beste land å bo i. Viktige spørsmål for anvarlige bønder er sjølforsyning, næringsproduksjon og dyrevelferd. Landbruket har opplevd en negativ spiral og trenger bedre langsiktige rammevilkår. Når en pasient har fått samme medisin i mange tiår uten at det hjelper, er det på tide å prøve noe nytt. Det er for mye byråkrati og samme medisin har ikke skapt framtidsoptimisme. Nå trenger vi de brukene vi har igjen med andre løsninger. Vi må skaffe bøndene et levelig livsgrunnlag og må gjøre det lønnsomt og interessant å være bonde. Frp sin politikk med mindre byråkrati vil gi mer tid til å være bonde. Det skal lønne seg å være dyktig.

Johan Fossan (Kr.F, med trøya «bondevenn»); 1. kandidat: - Vi må ta bonden på alvor. Kr.F. er en garanti for det på borgelig side. Det er viktig for matvaresikkerhet. Jeg vil peke på tre ting:

1)    For lavt inntektsnivå i landbruket.

2)    Generasjonsperspektivet; hvem vil ta over og satse?

3)    Ta fatt på innholdet knyttet til husdyrhold og storfekjøtt.

Bosetting har fulgt matvareproduksjonen som er avgjørende for hvor folk skal bu. Regjeringen har vedtatt at norsk matvareproduksjon skal stige med 1 % i året de neste 20 år. Det er et viktig signal. Jorda må holdes i hevd med bedre bruk at utmarksbeiter. Vi må sørge for at marka blir dyrka. Bonden sikret grunnlaget i kulturlandskapet.

Ingvild Kjerkol (Ap); 1. kandidat: - Økt matvareproduksjon er viktig og det krever en aktiv politikk der det rødgrønne samarbeidet har lagt et godt grunnlag. Berglendte Norge må bruke alt tilgjengelig areal med variert driftsstruktur. Det er viktig å øke bondens lønnsomhet. Årets jordbruksoppgjør var et lite gjennombrudd. Det er viktig å styrke den samvirkebaserte produksjonen, opprettholde tollvern og øke kompetansen. Norske bønder er veldig produktive.

Marit Arnstad (Sp); 1. kandidat: - Det er mange perspektiver på landbruk. Internasjonalt blir det mer folk, klimaendringer gjør det mer utfordrende å produsere. Svekket matvareproduksjon går også utover matvareindustrien med mange arbeidsplasser. Landbruket i Norge har mange muligheter med diverse nisjeproduksjon. Den nylig avholdte matfestivalen i Trondheim fortalte om mulighetene og ikke minst om interessen for mat. Jordbruksproduksjonen har stor betydning for kulturlandskapet. Beitenæring hindrer gjengroing. Ingen annen næring dekker hele landet på samme måte som jordbruket. Det er behov for langsiktighet, men landbruket må følges opp. Sp vil bruke de mulighetene vi har til å ivareta Norges interesser i et internasjonalt perspektiv. Da tenker jeg bl. a. på tollvern. Vi må våge å satse.

Anne Kolstad (SV); 1. kandidat: - Jeg vil berømme Bondelaget som er dyktig i valgkampen; dette er 5. arrangementet jeg er med på i valgkampen i deres regi. SV er enige med de andre regjeringspartiene om landbrukspolitikken med importvern og økte inntekter. Vi må bruke norske ressurser og bruke det vi har av areal. Derfor er det viktig å beholde dyrkajorda. Veger og boliger må henvises til annen grunn. Rundt de store byene må utbygd kollektivløsninger ta unna trafikken. Vi er også opptatt av at landbruk er en viktig del av distriktspolitikken generelt. Det er viktig å støtte de som ønsker å holde på med jordbruk i Norge.

Håkon Alstadheim (V); 4. kandidat: - Jeg slutter meg til de mange fine formuleringer om landbruket der vi må ta bærekrafthensyn. Venstre vil opprettholde dagens støttenivå. Vi må gjøre noe med rekrutteringen. Det bynære landbruk skaper miljø. De mindre produsentene må ha andre inntektsmuligheter. Det klarer den dyktige norske bonden. Flyplassen er viktig for bønder i Stjørdal.

Debatt

Vi henter noen uttalelser:

Kjerkol: - Vi må stille opp på landbrukets vegne og sørge for fortsatt norsk matproduksjon.

Viken: - Er det noe med rammevilkårene som får folk til å gi opp? Vi må skape bolyst framfor boplikt.

Kolstad: - SV vil ikke godta kutt i landbruksstøtten.

Arnstad: - Ingen andre sektorer er viktigere for distriktene enn landbruk. Da er det dårlig å stemme for kutt til landbruk som Robert Eriksson (Frp) og Gunnar Vikens partikolleger har gjort. Norsk landbruk trenger et sterkt importvern.

Fossan: - Det må være mulig å drive aktivt beitebruk uten trussel fra rovdyr. Vi skal sikre bosetting og jeg er helt enig med Marit om importvern.

Alstadheim: - Venstre mener det er viktig at andre enn bønder kan flytte inn på et gårdstun. Det viktigste er at «det bor folk i husan».

Ordstyrer Helland: - Hva mener Høyre om toll?

Viken: - Vårt program er tydelig på et sterkt tollvern for å styrke norskproduserte produkt.

Teigen: - Vårt program vil øke bondens konkurransekraft. Internasjonalt er det befolkningsvekst og mangel på mat, men vi vil ikke stenge norske bønder inn i et eget marked. Frp ønsker gradvise endringer i forhold til toll og la bonden få sitte igjen med mer.

Kjerkol: - Teigen drar fram mye annet; det er naturlig at et land beskytter sin matvareproduksjon. Se på USA.

Kolstad: - Jeg husker en skremmende TV-reportasje fra landbruk i USA med kjedemakt der folk blir syke. SV ønsker ikke en slik utvikling i Norge.

Teigen: Vi må ha tollvern til konkurransekrafta er god nok.

Alstadheim: - Det er ikke riktig med mindre tollvern. Venstre ønsker økt grovfôrbasert matvareproduksjon.

Arnstad: - Jeg ser at H og Frp her er moderat i form i forhold til Oslo. Når Høyres Ine Marie Søreide Eriksen reiser til Brüssel og snakker om at den norske regjering har tatt en tullbeslutning om toll, svekker det Norge.

Kjerkol: - Hva har matvarekjedene igjen i forhold til bonden?

Fossan: - Tollvernet handler om EU. Vi må handle mer med fattige land som sliter med å selge sine varer til Europa.

Teigen: - Frp i NT har dreid Frp nasjonalt i landbrukspolitikken. Det er slutt med kutt på 7 mrd. kr. som før. Men vi har et system som står i vegen for bondens lønnsomhet. Frp vil skille landbruks- og distriktspolitikk.

Arnstad: - Da blir det ingen produsenter igjen i Lofoten. Vi får en systematisk avvikling av landbruket. Skal vi nå målene om økt matvareproduksjon, må vi ta hele landet i bruk.

Avslutning

Alstadheim: - Norsk landbruk om 50 år er ikke som USA, men folk vet hvor maten kommer fra. Det krever kunnskap om hva folk putter i munnen. Venstre foreslår et gigantisk folkeopplysningsprogram i norske barnehager.

Kolstad: - Alle politiske parti er opptatt av landbruk. Klimautfordringene krever endringer. Oljeindustriens høye lønnsnivå tærer på andre næringer.

Arnstad: - Vi bør produsere mer og sikker norsk mat. Det skal lønne seg. Tollvern er viktig. Sp vil gjeninnføre beredskapslager av korn. Vi må ta vare på dyrkamarka.

Kjerkol: - Regjeringens matmelding vil øke matvareproduksjonen med tollvern. Ungdommen må tro på ei framtid og vi må stå opp for næringa. Årets valg er et matvalg.

Fossan: - Det blir en utfordring for KrF å drøfte landbruk med H og Frp. Med en stemme på KrF får norsk landbruk en sterk forsvarer i en ny regjering.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) følger med interesse debatten: - Dette er veldig viktige spørsmål, men jeg er redd de ikke får noen plass i de sentrale debattene (han fikk rett med tanke på mandagens partilederdebatt).

Teigen: - Frp i regjering vil bety mindre byråkrati og mer tid til å være heltidsbonde enn til å fylle ut skjema. Det må være lov å være dyktig bonde med gode inntekter.

Viken: - Mange mener mye om landbruk. Det blir ingen dramatiske endringer med Høyre i regjering. Vi er for nye løsninger og en sterk dialog.

Etter nærmere halvannen time med gradvis mindre regn kunne ordstyrer Helland takke tilhørerne og deltakerne som fikk hver sin Jarlsberg-ost som gave.