By-nært

Ole Christian Iversen ser det er mange utfordringer for næringslivet som ønsker å etablere seg i Malvik.

- Man skulle tro at beliggenheten, med kort veg til Trondheim og flyplass er ideell for næringsutvikling i Malvik, men så enkelt er det ikke, sier Iversen.

Desto viktigere er det med tilrettelegging, mener næringssjefen.

En plan for Hommelvik sentrum er på trappene, samtidig som flere utbyggere og sentrumstomter er klare for å investere i sentrum.

Dagens sparebankbygg og Wigumgården er i startgropa med storstilt utbygging og vil søke om dispens fra gjeldende reguleringsplan. Der er det kravene til byggehøyde og parkeringsplasser som er spørsmålet.

Fjæra tilgjengelig

Snart kommer også Herredshuset med tilstøtende tomt og parkeringsplassen langs Selbuvegen for salg. I tillegg er utbyggingsområdet i Moanfjæra solgt, og når en undergang fra sentrum og under jernbanen er på plass, vil utbyggingen også starte der.

- Da først vil Stasjonsfjæra være tilgjengelig og Hommelvik åpnes mot fjorden, mener Iversen. For står vi i Hommelvik sentrum i dag er sjøen så godt som utilgjengelig, men med en undergang vil Hommelvik bli den perla i Trondheimsfjorden den er, sier han.

Med de utbyggingsplanene som nå foreligger for Hommelvik sentrum vil folketallet fort øke med cirka 2.000 innbyggere. Da blir det grobunn for flere detaljhandlere og servicefunksjoner.

Hommelvik sentrum må defineres som et område som er større enn kvadratmeterne rundt jernbanestasjonen, mener næringssjefen.

Krever smidighet

Kommunene rundt Malvik har tradisjon og erfaring med etablering av ulike former for næringsvirksomhet. Både Stjørdal og Trondheim står med åpne armer for bedrifter som er på utkikk etter nye steder og etablere sine virksomheter.

- Alt er ikke fryd og gammen, men vi arbeider i samme retning og ser at økt etablering gir økt attraktivitet, sier Iversen som ser for seg at det kan være plass for både mer handelsvirksomhet, merkantile virksomheter og småindustri.

- Vi har ikke råd til å si nei til nyetableringer, og det er ikke en kommunal oppgave å vurdere risiko og lønnsomhet for bedriftene, heller ikke legge inn forbehold med innfløkte bestemmelser i reguleringsplaner med hensyn til detaljhandel osv - som det har vært eksempler på når det gjelder for eksempel Hommelvik Sjøside, sier Iversen. Han oppfordrer til å våge å «slippe taket» og stole på at næringslivet også gjøre gode vurderinger rundt etableringer.

Næringssjefen i Malvik synes tiden er overmoden til å slutte å stole på at Malviks gunstige beliggenhet er nok.

- Det er lett å se på Malviks beliggenhet som en fordel, men vi må bli smidigere og flinkere til å opptre på næringslivets premisser, avslutter Iversen, som har stor tro på at næringslivet i nær framtid vil oppdage fordelene med å lokalisere sin virksomhet til Malvik.