De er unge med røtter og oppvekst i hjemlandet Afghanistan. Når uro og krig skaper ufred, har også mange av de afghanske ungdommene søkt etter andre og mer lovende steder å bo og studere. I Stjørdal har ungdommene etablert organisasjonen «Afghansk ny generasjon» der de møtes og holder kontakten i fritiden. Abdullah Jaffari og Rahil Bashardoust er to av arrangørene bak nyttårsfesten Eid Nowroz. De håper å fylle Lokstallen med 130 deltakere lørdag 24.mars fra 18.00 til 23.00.

- På denne kulturdagen skal vi prøve å skape noen tradisjoner fra Afghanistan. Det blir musikk med Taban fra Tyskland som ankommer Værnes på fredagen før. Det blir pyntet i Lokstallen, vi serverer god afghansk mat og markeringen skal ha sju ulike ting som begynner på bokstaven S, sier Abdullah.

- Blir det dekket bord til alle 130?

- Nei, i vår skikk så spiser vi på gulvet, vel og merke med en duk foran oss slik at maten fremstår fristende, sier han. Abdullah husker da han feiret nyttår i hjemlandet, da var alle pyntet i sin fineste stas og de besøkte naboer og besteforeldre og ønsket godt nytt år. Hans mor og yngre bror, Tahere og Mustafa bor i dag i Iran. Abdullas far lever ikke lengre. Mustafa går i 1.klasse ved Ole Vig Videregående skole på service og samferdsel. Han kunne tenkt seg å bygge veier, blitt ingeniør og engasjert seg i politikk.

- Hvor i Afghanistan kommer du fra Abdullah?

-  Bodde i Ghazni fylke og Quarabagh kommune, her ble det så urolig etter hvert at tre av oss i familien måtte søke tilflukt i Iran. Der fikk vi ikke statsborgerskap, lite støtte fra myndighetene og afghanere blir ikke behandlet så bra i landet. Jeg bodde i Teheran fra jeg var 9 år til jeg var 14 år. Nå har jeg kontakt med mamma og bror Mustafa en gang i måneden på telefon, sier Abdullah Jaffari som i dag er 19 år.

Vil gjerne skaffe seg en jobb

Som mange andre afghanske unge i Stjørdal har Abdullah et ønske om å skaffe seg en jobb som gir inntekt til seg selv og de to i Iran. Nå er det studiene som gjelder, og hans venner har også gått på norsk-kurs eller på voksenopplærings-skolen. Her har de afghansk tolk og lærere som lærer ungdommene det norske språket. Nå ankommer kulturutvekslings-studenter og spesielt innbudte til Lokstallen og Abdulla og de andre gleder seg stort. 40 er allerede påmeldt og de ankommer fra hele regionen i Trøndelag.

- Det er litt spesielt at vi i Stjørdal tar dette initiativet, men vi har så god støtte fra flyktningkontoret, barnevernet, skolen og andre støttespillere at dette skal nok gå bra, sier Abdullah og Rahil.