Vinterbading var ikke noe Ivar Moen hadde tenkt på i utgangspunktet. Ivar Moen er en turmann, og det er ikke sjelden han nytter muligheten til en dukkert i et skogstjern på varme sommerdager. På den årstiden kan det være stor forskjell mellom temperaturen i lufta og i vannet.

Nedenfor utløpet av Buvatnet var det andre juledag kun fire grader forskjell.

– Nå er det to grader i vannet og to minus i lufta, smiler An-Magritt i det hun kontrollere termometeret.

An-Magritt Lerfald konstaterer at det skiller bare 4 grader mellom luft og vanntemperatur. Foto: Arne Brunes

– Gruer meg litt

En småspent Moen kommer kjørende. Det er et nydelig vintervær. Så vidt på minussiden, snøtunge greiner etter siste dagers snøfall og helt vindstille.

Rammen for vinterbading kan vanskelig være bedre i ferskvann. En hegre sitter nedenfor dammen, og er selverklært badevakt.

Endene trekker til siden og det er ferske spor etter bever. Lerfald informerer Ivar om grunnforholdene.

– Jeg må innrømme at jeg gruer meg litt, men jeg har motivert meg selv til at dette skal jeg gjennomføre, sier en blid helsefagarbeider.

Helsa har han full kontroll på, noe som er et vesentlig poeng med bading i iskaldt vann.

Ivar hadde ikke noe problemer med å gjennomføre vinterbad. An-Magritt synes det var sporty å stille opp på utfordringen. Foto: Arne Brunes

En positiv opplevelse

Etter nøye forberedelser så er det klart for å gå i vannet. Lerfald har trampet til en fin sti ned til vannkanten. Hun forteller at det blir kaldest på hendene.

Moen har glemt å ta på votter, og løper til bilen for å hente selbuvottene. Så er det ingen vei tilbake.

Med bestemte skritt bærer det utover kulpen, og snart når vannet til midjen og vel så det. Da er det bare å kaste seg uti.

De tar noen svømmetak, og fra land er det ikke vanskelig å tolke ansiktsuttrykkene. Dette gikk perfekt, og de skinner som ei sol nå de kommer opp på fast underlag.

– Herre va såå godt. Ikke kaldt i det hele tatt, er første kommentar fra Moen.

Ivar Moen var superlykkelig etter en frivillig dukkert. An-Magritt er en utmerket mentor for vinterbading. Foto: Arne Brunes

Markerer årstider i vann

På spørsmål om det kan bli flere ganger med vinterbad er Moen positiv.

– Tror nok det er noe jeg vil prøve igjen. I 2018 var det 23 grader på dagtid første vinterdag. Etter jeg hadde vært på gudstjeneste, bestemte jeg meg på å ta et bad, forteller Moen.

Så kom 14 april året etter, første sommerdag.

– Og da tenkte jeg at når jeg badet første vinterdag, så må jeg bade første sommerdag, og dette har blitt en greie. Nå spørs det om jeg må bade ved solsnu også, og det faller i tillegg sammen med min gebursdag, sier en svært tilfreds Ivar Moen.

Ivar Moen er ikke fremmed for flere bad før første sommerdag. An-Magritt Lerfald har trolig vært flere turer på vinterbading innen avisa har gått i trykken. Foto: Arne Brunes

Falt pladask for vinterbading

An-Magritt Lerfald tok sitt første vinterbad juleaften 2020. Siden den gang har det vært mange dukkerter.

– Jeg så at det var så mange som la ut bilder med vinterbading på instagram og facebook. Da ble det å ta utfordringen juleaften i fjor sammen med ektemann og sønn. Vi dro til Storvika og løp utover sandstranda, kastet oss uti og løp tilbake på land.

Hun forteller at hun nå har endret strategi, nå går hun rolig ut i vannet og seansen skal være avstressende.

– Jeg bader så ofte muligheten byr seg. Det er Ikke nødvendigvis så veldig planlagt. Ser jeg en fin plass eller at lyset er litt spesielt, kan jeg få lyst på et bad, uttaler Lerfald som har et utmerket fotografisk blikk.

God premiere

Etter ombytte av klær virker ikke de to badende å ha det travelt. Ivar spanderer julekaker fra egen produksjon og livet kan knapt føles bedre. Han har med varm solbærsaft og forberedelsene har vært forbilledlig.

Muligens ble det vervet en ny vinterbader der Brækkelva starter sin ferd mot Liavatnet, andre juledag.