Vennatrø Gruppen søkte dispensasjon fra Sentrumsplanen for å rive Løvsethstua bygd jugendstil i 1925.

Stjørdal kommune ba Trøndelag fylkeskommune vurdere saken. Med henvisning til vedtatt plan frarådes dispensasjon til å rive. I svaret fra fylkeskommunen underskrevet av seniorrådgiver/arkitekt Heiko Schmidtko pekes det på at et viktig hensyn bak vernereguleringen av Kjøpmannsgata 17 er å ivareta et av få gjenværende bygg ved Kjøpmannsgatas vestre del med historisk forankring fra «gamle Stjørdal».

- Denne blir gjenspeilet ved både byggets utforming, høyde og arkitekturhistoriske stiltilhørighet, men også gjennom dens plassering i gatelivet som tydelig markerer tidligere gateløp og gatebredde, er fylkeskommunen sin vurdering.

Sentrumsplanen

- Ved å tillate rivningen av Kjøpmannsgata 17 vil lesbarheten ved gaten og Kjøpmannsgatens tidsdybde svekkes ytterlig. Riving vil derfor ha en vesentlig og negativ effekt på Kjøpmannsgatas opplevelsesverdi og byggets sammenheng i Stjørdals kulturmiljø, skriver fylkeskommunen sin saksbehandler.

Det pekes på at gjeldene plan (Sentrumsplanen) er fra 2019 og må anses som ny og godt gjennomarbeidet.

Fylkeskommunen mener planen gir et meget relevant uttrykk for aktuell politisk forankring.

- Planen, og dens vernebestemmelser må anses å gjøre seg gjeldene med styrke. Det er normalt ikke anledning til å gi dispensasjon når hensynene bak bestemmelsen det søkes dispensasjon fra fortsatt gjør seg gjeldende med styrke, er fylkeskommunen sitt syn.

Fraråder riving

- Etter Trøndelag fylkeskommunes oppfatning, vil rivning vesentlig tilsidesette hensynet bak planen det søkes om å dispensere fra. Vi har også vanskelig for å se at fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene, skriver saksbehandler  Heiko Schmidtko.

Konklusjonen er at Trøndelag fylkeskommune fraråder dispensasjon til å rive Løvsethstua.

Hvis kommunen likevel vil vedta å gi dispensasjon, vil fylkeskommunen vurdere å klage på vedtaket.