Torsdag ble kommunedirektørens kuttliste som skal sikre kommunens overskudd vedtatt av kommunestyret.

I tillegg ble tilleggsforslag fremmet av Renate Bjørshol på vegne av samarbeidspartiene Sp, H, MDG, Frp og Krf vedtatt med stort flertall.

Har tro på ansvarlig økonomisk styring

Ordføreren påpekte at alle politikerne som satt i salen fremmet forslag basert på hva de trodde ville være det beste for kommunens innbyggere.

- I sum og over tid tror jeg en ansvarlig økonomisk styring vil gi bedre tjenester, og det er bakgrunnen for at vi nå går for noen tiltak som oppleves som negative, og som er negative, stadfestet han.

Vanligvis behandles budsjettet i desember, men på grunn av den overraskende avviklingen av SIO-prosjektet, må budsjettet revideres for at kommunes økonomi skal komme på et fornuftig nivå.

I kommunedirektørens budsjettforslag ble det presentert kutt blant flere sektorer, og det gikk særlig hardt utover sektor velferd.

-Ikke realistiske

Jan Inge Kaspersen (Ap) presiserte at de ikke var uvillige til å se på tiltak som kan gi bedre innsparing, så lenge det sikret gode tjenester til innbyggerne. Han fryktet i motsetning til ordføreren at kuttforslagene ville gi dårligere tjenester på sikt.

- Tall fra kommunedirektøren viser at arbeidsgiverandelen på sykefraværet ligger på 24 millioner kroner årlig. Med en nær ledelse kan vi gjøre noe med dette, men i forslaget går man i motsatt retning ved å kutte i lederressurser og HR. Det vil gi en travlere arbeidsdag for lederne, og vi frykter dette vil gi mer sykefravær, slo Kaspersen fast.

På vegne av Arbeiderpartiet, SV og Rødt leverte Kaspersen et alternativt forslag der flere av tiltakene ble reversert, i tillegg leverte partiet et verbalforslag på 15 punkter.

- Det er avgjørende hva kommunestyret kommer frem til i dag. Ikke alle kuttene som foreslås er realistiske, og jeg tror vi kommer til å slite med noen av dem, sa han.

Nedstemt

Arbeiderpartiets tabellforslag ble nedstemt, det ble også de fleste av verbalforslagene. De fikk likevel medhold i ett av punktene som ble enstemmig vedtatt.

«Stjørdal kommune skal være en attraktiv arbeidsgiver og være en foregangskommune med en proaktiv arbeidsgiverpolitikk som ser og hører på våre ansatte. Sammen med en god sykefraværsoppfølging skal nærværet økes betydelig»

På vegne av Rødt og SV fremmet Morten Harper (SV) et eget forslag på kutt som ikke skulle gjennomføres, men disse ble nedstemt av flertallet. Venstres Torgrim Hallem fremmet også to, og fikk medhold i ett.

Kutt for barnehagene

Dette betyr blant annet at de kommunale barnehagene får et kutt på 1,8 årsverk, kantina ved Lånke og Stjørdal bosenter reduseres og prosjekt hjemreisekoordinator avsluttes. Det blir innført egenandel på fysioterapeuttimer og hverdagsmestringsteamet går fra turnus til kun dagjobbing.

Samarbeidspartienes tilleggforslag innbar blant å øke de årlige overføringene til lag og foreninger med 100.000 i 2022 og 200.000 fra 2023.

De ba også om at festeavgiften skulle økes til 300 kroner per år fra første mulige tidspunkt og at økte driftskostnader som følge av et forsterket tilbud ved nye Fosslia omsorgssenter ble lagt inn i budsjett- og økonomiplan på riktig tidspunkt. I tillegg blir investeringsrammene til ny Halsen barneskole endret til 277,5 millioner.