Inne i de to «agurkhusene» finnes 13.500 agurker i ulike størrelser. De sju ansatte plukker dem når vekta passerer 300 gram. Da passer de inn i ordren fra Coop, men passerer de 350 gram blir de fort verdiløse.

- Da havner de i klasse 2, og vi får kanskje ikke betalt for dem i det hele tatt, forteller John Helge Lillevold.

Små marginer

Meråkerbyggen er daglig leder for Meråker Grønt AS som ble etablert på tomta til tidligere Flaamo Gartneri. Oppstarten var i 2010, og siden den gang har Lillevold blitt den reneste agurkeksperten.

- Vi lærer noe hver dag. Det dreier seg om gjødsling, temperatur, råvarer og det meste, sier Lillevold. Han forteller om små marginer som kan gjøre store forskjeller. Hvis han for eksempel kan høste noen dager lenger av en «besetning» kan han redusere antall skifter i drivhusene med en i året. Da dreier det seg raskt om mange titusener spart.

Finske planter

De to drivhusene har henholdsvis 6.500 og 7.000 agurkplanter. Alle har kommet til Meråker fra Finland.

- Vi har funnet ut at disse er de foreløpig beste for oss. Det tar litt tid før vi blir kjent med plantene, men disse begynner vi å ha bra kontroll på, sier Lillevold.

Hver 11. uke tømmer han de to drivhusene. Men det gjør de ikke samtidig.

- Derfor har vi to hus som vi dyrker i. Når vi skifter i det ene huset, kan vi ha full drift i det andre. Hvis vi hadde hatt alt i ett og samme hus kunne det ført til leveringsstopp, sier John Helge Lillevold.

Plukker 9.000 i døgnet

Plantene er 35 centimeter høye når de kommer fra Finland til Dalådalen i Meråker. I løpet av de elleve ukene de får i produksjon vokser de seg flere meter høye. De ansatte plukker agurker, de binder dem opp og de kniper.

Det er varmt inne i drivhusene, men det er selvsagt full styring for at plantene skal vokse optimalt.

- Akkurat nå, på dagtid, er det 25 grader her. På natta senker vi temperaturen til 19 grader, forklarer Lillevold. Han supplerer med at hver av de 13.500 agurkene «drikker» 2,1 liter renset kommunalt vann hver eneste dag. Med den pleien tar det 16 dager fra planten settes inn i drivhuset til de ansatte kan starte å høste agurker som har blitt 300 gram store.

- På normale dager plukker vi omtrent 9.000 agurker i døgnet. I fjor solgte vi 2,2 millioner agurker til Coop, sier Lillevold.

Jakter det optimale

Meråker Grønt-sjefen har tidligere bakgrunn som ekspert på helt andre ting enn agurker og planter. Som mange andre i bygda har han erfaring fra smelteverk både i Kopperå, men også i Asia. Nå har han funnet seg godt til rette blant fulle hus med modne agurker.

- Det er veldig interessant å holde på med, og nå begynner vi virkelig å finne ut av det. Gjennom nøye dokumentasjon og tett oppfølging klarer vi å produsere jevnt og godt gjennom hele året. Klarer vi å finne enda smartere og bedre måter å gjøre ting på kan produksjonen bli enda bedre, sier John Helge Lillevold.

Det er derfor han leter etter de optimale vekstforholdene. Det dreier seg om temperatur, gjødsling, vannkvalitet. Slik situasjonen er nå bytter vi ut produksjonen elleve ganger i året. Da tømmes drivhusene, vaskes ned og gjøres klar i løpet av fire dager. Da kommer 6.500 eller 7.000 nye agurker inn i drivhusene, avhengig av hvilket hus som er tomt. Lillevold har et håp om å kunne redusere antall bytter fra elleve til ti. Det vil både være arbeidssparende og ikke minst kostnadssparende tilsvarende et betydelig beløp.

- Jo mer vi klarer å få ut av hver produksjon jo bedre, men det skal selvsagt ikke gå utover kvaliteten, sier Lillevold.

Mulighet for flere hus

Utenfor drivhusene i Dalådalen står det to grunnmurer uten hus på. Da Meråker Grønt ble etablert ble det støpt og klargjort for totalt fire drivhus.

- Foreløpig har vi ingen planer om å bygge ut mer, men hvem vet på sikt, sier Lillevold som er daglig leder, mens Leif Erik Skjøstad fra Trondheim og Terje Viken fra Frosta hver eier 50 prosent av bedriften.