20-åringen, Carina Sandmark Heia, har blitt håndplukket til Circle K Norges talentprogram, og er nå i gang med en toårig lederutdanning.

Helt tilbake i 2004 grunnla Circle K Norge – som da het Statoil – et talentprogram som skulle utvikle sine aller dyktigste stasjonsmedarbeidere til å bli gode ledere.

For tiden er to kull med stasjonstalenter i gang med den toårige lederutdanningen til Circle K. Blant førsteklassingene finner vi Carina Sandmark Heia, som jobber på Circle K Hommelvik. Melhus- og Rennebu-kvinnen Rannveig Engdal Danielsen, som har Circle K Lundamo som arbeidsplass, er i gang med siste året på talentprogrammet.

– Her har vi gode lederemner som vi håper og tror skal bli dyktige stasjonsdrivere i fremtiden. For å lykkes må du være glad i folk, ha et sterkt engasjement og skjønne rollen din som leder. Du må både ta vare på dine medarbeidere, motivere dem og få dem til å fungere sammen, sier Lene Foldvik. Hun har selv tatt talentutdanningen til Circle K Norge, og er i dag ansvarlig for programmet.

Fra sommerjobb til nestleder

For Sandmark Heia startet stasjonslivet da hun var 14 år gammel og fikk sommerjobb på brorens stasjon i Nordfjordeid. Et par år senere ble det deltidsstilling på den lokale stasjonen, Circle K Hommelvik.

– Jeg oppdaget tidlig at dette er en jobb jeg trives i. Etter hvert fikk jeg fulltidsstilling og lærte meg hva det innebærer å drifte en stasjon, og da nestleder foreslo at jeg burde søke på talentprogrammet, skjønte jeg at dette var midt i blinken for meg, sier hun.

I fjor høst gikk hun i gang med lederutdanningen. Omtrent samtidig ble hun forfremmet til nestkommanderende på Circle K Hommelvik.

– Jeg stortrives med programmet. Vi har flinke lærere som virkelig legger til rette for at vi skal bli best mulig ledere, og vi har et fint fellesskap i klassen, forklarer Heia videre.

Når hun er ferdig med talentprogrammet, er karrieremålet i første omgang å drive egen stasjon.

Skiller seg ut

Gjennom talentprogrammet lærer elevene alt om stasjonsøkonomi, personaladministrasjon og salgsledelse. Utdanningen er lagt opp med både teoretisk innføring og praktiske oppgaver som skal gjennomføres på arbeidsplassen.

Circle K Norge har utviklet talentprogrammet sammen med Butikkutvikling AS. Daglig leder Lars Helgeland mener programmet skiller seg ut fra mange tilsvarende ordninger i andre bedrifter.

– I oppgangstider, når arbeidsmarkedet er trangt, er det ikke uvanlig at bedrifter oppretter slike programmer. I nedgangstider legges de gjerne ned igjen. Circle K har hatt talentprogrammet som en del av sin HR-strategi i 18 år nå. De viser tydelig at dette er noe de har tro på og forplikter seg til, sier Helgeland.

Han påpeker at et flertall av dem som har fullført talentprogrammet, fremdeles jobber i Circle K – mange i nøkkelroller på stasjonene, i nettverket og på hovedkontoret.