Sist tirsdag fikk elever fra Hommelvik, Fagerhaug, Frosta og Halsen ungdomsskole kokkelere og lære hvordan man lager og serverer en treretters meny, med god veiledning fra restaurant- og matfag ved Ole Vig videregående skole og restaurant Scandic Hell.

Konditordrømmen

Thea Moen (15) fra Halsen ungdomsskole er en av dem som fikk bryne seg på kjøkkenet denne tirsdagen, og kan fortelle at hun har laget panna cotta og is fra bunnen av.

- Isen skal vi serveres iskald med flytende nitrogen foran gjestene. Det er noe jeg ikke har gjort før, så det blir spennende, forteller Moen.

Moen har restaurant- og matfag som førstevalg for opptak til Ole Vig til høsten, og synes det er nyttig å få et inntrykk av hvordan hverdagen i matfaget faktisk fungerer.

- Jeg har lyst til å bli konditor, fordi jeg like å bake. Jeg er svært nøye, så hvis jeg skal lage en kake må den være perfekt. Jeg bakte selv en «Red Velvet-kake» til min egen konfirmasjon, som jeg ble svært fornøyd med, smiler hun.

I tillegg til Strindheim, er Ole Vig den eneste videregående skolen i Trøndelag som tilbyr baker- og konditorutdanning.

Vil inspirere flere til å søke seg til bransjen

Områdeansvarlig restaurant- og matfag på Ole Vig videregående skole, Einar Martin Kålen, forteller at «pop-up restaurant-konseptet» er et samarbeid mellom bransjen, videregående skole og ungdomskolene som sogner til Ole Vig.

Målet er å inspirere elevene som er midt i søknadsprosessen til å få øyene opp for matfaget.

- Det er stor mangel på både lærlinger og fagarbeidere i hele bransjen. Derfor er det nyttig at de får møte bransjen, slik at de får en smakebit om hva den innebærer, forteller Kålen.

Celebre gjester

På gjestelisten står det celebre navn som blant andre ordfører Ivar Vigdenes, rektor Sven-Kristian O Bakken ved Halsen ungdomsskole og hotelldirektør Arild Vollan fra Scandic Hell. - Men de aller viktigste gjestene er selvfølgelig de to som elevene selv har invitert med seg, Slik at de får vist hva de har laget med kyndig veiledning fra kokkene, smiler han. Stjørdal kommune har støttet prosjektet med 10.000 kroner.

Kjøkkensjef ved Scandic Hell, Kevin Stokdal opplevde elevene som interesserte da de skulle lære om matfaget. Foto: Anette Fossmo

- Fin ungdom

På menyen ventet en frisk velkomstdrink med mynte og pasjonsfrukt, til forrett ble det servert kveite, og hovedretten besto av entrecote av kalv. Til dessert fikk de yoghurt panna cotta med yoghurt-rømmeis fra Røros.

- Vi prøver å planlegge så godt som mulig med Britannia Hotel, så de lærer både kokke- og servitøryrket. I tillegg kombinerer vi en meny der elevene både er innom kjøtt, fisk og dessert, slik at de lærer seg å ikke være redd for råvaren, men heller ser hvordan de kan bruke den, sier kjøkkensjef ved Scandic, Kevin Stokdal.

Han beskriver elevene som en flott og blandet gjeng.

- Noen er svært interesserte i kokkefaget, andre i servitørfaget. Det er fin og voksen ungdom, forteller Stokdal.