http://www.youtube.com/watch?v=2Zp3MhAKBi0

- Utrolig artig at vi gjør det så bra, sier Geving, som tilhører Søndergården såinnhuslag.

Kveik

Han laget sitt øl med tradisjonsgjæra ”kveik” i stedet for den mest brukte «vanlige» gjæren, Idun blå. Det gjorde at smaken ble litt annerledes.

- Jeg brukte Lida-kveik, fra Hornindal. Det er bare andre gangen jeg brygger øl med denne kveiken, men det ble godt, sier Jørund Geving.

Ølet falt da også i smak hos fagjuryen som omtaler vinnerølet på følgende måte:

«Ren aroma av orerøyk som går flott sammen med fruktigheten fra kveiken. Lett syre åpner opp ølet og gjør at alle elementene trer tydelig fram.»

Verdens beste bryggemiljø

Norsk Kornølfestival er et stort arrangement og Geving anslår at 700-800 mennesker var innom årets festival. Mange av dem var nysgjerrig og opptatt av Stjørdals-øl-tradisjonen.

- Vi var invitert til å vise hvordan Stjørdalsøl brygges på tradisjonelt vis. I tillegg fikk vi også bygget ei lita ”såinn” for å vise hvordan vi produserer maltet ved røyktørking. Der var det mange spørsmål og mange som forhåpentligvis fikk med seg masse inspirasjon hjem fra det mest unike ølbryggermiljøet verden har, sier Geving.

For det er ingen tvil om at Stjørdal har et unikt bryggemiljø i verdensmålestokk.

- Tar vi en radius på to mil fra sentrum av Stjørdal finnes det  omkring 50 såinnhus og 500-600 personer som tørker sitt eget malt, og brygger sitt eget Stjørdals-øl. Et tilsvarende bryggemiljø finnes ingen andre steder i verden, sier Jørund Geving, som legger til at de fortsatt er på jakt etter  dalførets egen tradisjonsgjærstamme. Så om noen har gamle bryggeredskaper stående som ikke har vært brukt på en stund, så vil jeg gjerne at de ringer meg på telefon 995 15 121.