De som er tildelt jaktkort og betalt innen fastsatt frist vil kunne jakte som normalt frem til jul. Rypejakta starter 10. sept.

Fjellstyrene i  Stjørdal  forteller på sine hjemmesider om samarbeid med hundegruppa i SJFF. De har i perioden 10-18. august gjennomført lirypetakst i Sonen og Sonvadsfoss og Vigden og Elgvadsfoss allmenninger.  Takstopplegget er det samme som de har kjørt siden 2008.

Takstresultatene viser en bedring i bestanden og tettheten har økt fra 5 ryper/km2 i 2012 til 9 ryper /km2 i 2013. 9 ryper/km2 er litt under snittet for de siste 6 år som er på 10 ryper/km2.

Produksjonen ble på 4 kyllinger pr/par som er litt bedre enn i 2012 med 3,8 kyllinger/par.

Selv om 4 kyllinger/par er det høyeste de har registrert etter 2008 hadde man håpet på en noe bedre produksjon i år.  Fjellstyrene i Stjørdal mener likevel at lirypebestanden er i en oppadgående trend og vil sannsynligvis fortsette med det de nærmeste 2-3 årene.

Det blir derfor viktig å være forsiktig med bestanden i år slik at mankan ha håp om å bygge opp tettheten i bestanden de kommende årene.

Det er for sesongen 2013 sendt ut 226 jaktkort, dette er det laveste antall jaktkort som er sendt ut i regulert periode og vil gi oss et jakttrykk på ca. 2,2 jaktmanndager pr/km og er å betegne som moderat jakttrykk.

Med dette som grunnlag besluttet lederstyret for fjellstyrene i Stjørdal følgende vedtak 21.08.13:

1. Det innføres en fangstbegrensning på 2 fugler pr jeger/dag.

2. Det legges ikke jaktkort for fritt salg fra 1. okt. 3. Jegere som er tildelt jaktkort jakter til jul.

Dette betyr at det blir bare lov å skyte 2 fugler pr/dag og jeger. De som er tildelt jaktkort og betalt innen fastsatt frist vil kunne jakte som normalt frem til jul.

Det er ikke gjennomført skogsfugltaksering og man har lite kunnskap om denne.  43 000 nordmenn gikk på rypejakt i fjor, mot nærmere 60 000 for bare et par år siden.