-        Jeg har nå fått tildelt tittelen som FNs spesialutsending for klima og skal arbeide med globale klimautfordringer fremover. Det er fint å kunne komme til Stjørdal som første stoppested i elbil etter tiltredelsen, og jeg ønsker meg engasjerte ungdommer både i politikk og miljøspørsmål, sa Jens Stoltenberg før han holdt et langt innlegg om både nasjonale og globale utfordringer.

Kan redde klima sammen

Jens Stoltenberg reiser nå rundt på skoler og høyskoler med sitt foredrag om miljø, klima og andre nasjoners skogvern. Som spesialutsending for FN er han opptatt av å høre hva ungdom og studenter mener om utfordringene vi står overfor i sammenheng med menneskeskapte klimaendringer.

-        Jeg deler utfordringene opp i to fakta-områder. Det ene er at klimaendringer definitivt finner sted, og at disse er menneskeskapte. Det andre at det haster med handling, vi må gjøre noe sammen. Pol-isen smelter med Antarktis og Grønland. Havnivå stiger og vil kunne stige mere. Vi opplever globalt mere ekstremvær, vi ser oftere unormalt vær og vi må redusere forbruk av fossilt brensel som kull og olje om vi skal nå målene. Dere ser på TV-ruta stormer, orkaner og skogbranner. Nå sist lyngbrann i Norge. Noe skjer rundt oss og matproduksjonen faller som følge av dette. Om vi ikke endrer kurs til mere miljøvennlige løsninger kan vi oppleve flyktningestrømmer vi aldri har sett maken til tidligere. Utslippene går opp i noen deler av verden, andre steder går utslippene ned. Vi må ha på plass internasjonale avtaler om kutt, og det er dette jeg nå skal arbeide med fremover, sa Jens Stoltenberg til engasjerte elever.

Fikk spørre om hva Jens gjør selv    

Elever og studenter ved Ole Vig videregående skole, over tusen elever samlet oppførte seg eksemplarisk på tribunene, og kom med meget fine spørsmål til Stoltenberg.

-        Jeg kommer fra det afrikanske kontinentet og er student her på skolen. I Afrika må folk ut å hogge ned skogen for å kunne koke mat. De har ikke annet valg for å overleve, og noen lever av å hugge ned skogen. Hva kan du Jens gjøre med dette, og kan du stoppe krigene i Afrika?

-        Du stiller viktige spørsmål, og vi har i dag et system for frikjøp av skog med forpliktelser om vern. Dette har hatt suksess i Brasil og andre steder med regnskog. Det kan bli aktuelt å innføre dette også i Afrika, men da må alternativene på plass for at folk skal få lage seg mat og overleve. Dette du spør om er grunnleggende utfordringer sammen med uroligheter som krig fører med seg. Krig og korrupsjon gjør det vanskelig å kontrollere vern av skogene, her kreves stabilitet.  Det gjelder derfor å opprette fred og demokrati, sa Stoltenberg og unnlot å løfte norsk skogvern opp på dagsorden med tanke på bevaring av biologisk mangfold og klima sett under ett, et område hans parti i regjering aldri greide å løse nasjonalt.

-        Det må generelt over hele linja bli dyrere å forurense. Om vi ikke får alle avtaler i havn, skal vi jobbe på enkeltområder for bedre løsninger. Teknologi er derfor et nøkkelord her. Det skal koste penger å slippe ut avgasser som NOX og CO2. Derfor har vi avgiftssystemer, og disse kan bli strammet inn ytterligere, sa Jens.

-        Du representerer et parti utenfor regjering som ville ha konsekvensanalyse av Lofoten Vesterålen!

-        Ja, vi i Ap ville det, men det betyr ikke at vi ville åpne for oljeboring der. Vi ville innhente mere opplysninger og forskning for å kunne ta beslutninger. Generelt kan vi si at Norge er avhengige av gass- og oljeinntektene våre, men at vi skal bidra stort til omstillinger og endringer mot mer miljøvennlig teknologi. Oljeutvinning utenfor Norge går ned merkbart, mens eksport av gass øker for hvert år. Vi ser en teknologisk revolusjon, og i Norge er vi nummer to i verden med antall elbiler etter California USA. Jeg kjører på denne turneen i elbil og har gratis avgifter, fritt kollektivfelt og fri bomavgift. I tillegg slipper jeg ikke ut avgasser til miljøet. Dere studenter representerer generasjonen som vil komme til å vise vei fremover. Tenk og handle miljøriktig, og først og fremst vær engasjerte og bry dere. Finn et politisk parti dere vil stemme på og ikke bli sofa-sittere under valg. Det helt perfekte partiet vil dere uansett ikke finne, men vær engasjerte, det er mitt store ønske før jeg kjører videre i elbilen til neste videregående- og høyskole, avsluttet Jens Stoltenberg i ny jobb som FNs utsending i klimaspørsmål.