Nettredaksjonen

Av Arne Brunes

For seks år siden vandret Tommy Hanson Wikmark mellom bodene på Matfestivalen i trønderhovedstaden. Grønnsaker fra Frosta skapte ekstra oppmerksomhet, og forretningsmannen fikk en tanke om å videreforedle noe fra råvarene. Om alt går riktig vei blir Frostachips å finne i butikkhyllene om et års tid.

Ideen trengte noe modningstid, og i mars 2020 ble Frostachips AS etablert. Tommy Hanson Wikmark er daglig leder i godteri- og snacksleverandøren Candy People Norway AS, og har dermed god teft når det gjelder markedsføring og det å få varer ut i markedet.

Hanson Wikmark er også daglig leder og styreleder i nystartede Frostachips AS. Med seg på laget har han fått med stjernekokken på Britannia Hotel, Christopher Davidsen, som tok førsteplassen under kokke-VM i 2015. Det vitner om at her blir ikke noe overlatt til tilfeldighetene. Det gjør heller ikke kvaliteten på råvarene, som skal være den beste. Produsentpakkeriet Trøndelag på Frosta skal være destinasjon for produksjon av “Norges beste chips”.

Tommy Hanson Wikmark, gründer og daglig leder i Frostachips AS setter alt inn på at produktet med råstoff hentet i Frosta skal stå til gull.

Innovasjon Norge er positive

Tommy Hanson Wikmark er glad for å ha blitt positivt møtt av Frosta kommune med tanken og chipsproduksjon, eller potetgull som er en svært vanlig betegnelse på produktet. Innovasjon Norge er en betydelig aktør i oppstartsfasen, noe som må betegnes som et kvalitetsstempel på godt forarbeid.

- Vi blir den første chipsfabrikken nord for Dovre. De andre regionene slik som Sørlandet har sin egen merkevare, og da er det på tide her også, sier Tommy Hanson Wikmark.

Innovasjon Norge bidrar med distriktsstøtte på 2,5 millioner kroner, samt et lån på seks millioner.

- I tillegg kausjonerer de for driftskreditten. Sparebanken Midt-Norge er med på den øvrige finansieringen. For å komme godt i gang ønsker vi å få bønder og andre interessenter med på eiersiden, inviterer Tommy Hanson Wikmark, og håper å komme i gang så raskt som mulig på nyåret med investeringene.

Frostachips har fått ordnet en tiltalende logo for sitt framtidige produkt. Foto: Frostachips / Lykt Foto og Film AS.

Samlokalisering gir fordeler

Det bygningsmessige er det Produsentpakkeriet Trøndelag (PPT) på Vikaleiret i Frosta som tar seg av. Et nytt bygg på 1500 kvadratmeter tilknyttet dagens anlegg skal oppføres i to etasjer.

- Frostachips vil ta i bruk en betydelig del av første etasje. Her vil de også få en mulighet til ekspansjon med flere produksjonslinjer, bekrefter daglig leder i PPT, Thor-Eirik Albrektsen.

PPT har inntil nå brukt en brakkerigg til nødvendige funksjoner og sosiale rom. Med Frostachips på laget blir det nå en vinn-vinn-situasjon ved at det skapes synergier på hverandre.

Potetsorten som har best kvaliteter for chipsproduksjon blir Lady Claire.

- For at resultatet skal bli best mulig skal den lagres ved åtte plussgrader. Det betyr av vi må lage ei ny celle for lagring tilpasset Frostachips, understeker Albrektsen.

Produsentpakkeriet Trøndelag vil investere i et nytt bygg på 1500 kvadratmeter direkte tilknyttet dagens lokaler. Thor-Eirik Albrektsen sier det blir langs hele veggen bak der han står.

Kun det beste er godt nok

Tiden går fort, og Frostachips AS må sørge for at det kommer på plass avtaler med råvareleverandører før jul for å sikre at det på ettersommeren 2022 kommer i gang produksjon.

- Vi må sikre at vi har mer enn nok råstoff, og kan bekrefte at det som eventuelt ikke blir brukt til chips går til andre formål. Ingrediensene i chipsen er fortsatt en bedriftshemmelighet, men kun det beste skal bli brukt. Her skal ingen snarveier tas, bekrefter trondheimsmannen og gründer, Wikmark.

Kvaliteten, kortreist og bærekraftig, og en uovertruffen smak vil være med på løfte Frostachips inn i markedet.

Bidrar til økt potetproduksjon

Ved nyetablering og ved å komme med nye produkter er det vanskelig å si hvordan markedet responderer. Wikmark i Frostachips AS har dannet seg noen anslag i oppstartsfasen.

- Vi tenker det kan være et marked for tre millioner poser på 150 gram. Målet er å få produktet over hele landet og mulighet for ekspansjon i utlandet. Candy People Norway AS har et godt nettverk internasjonalt, sier Wikmark.

Til en pose på 150 gram chips trenges i overkant av en halv kilo poteter med en omregningsfaktor på 3,7. Det vil si at med Frostachips sitt anslag for første året behøves alene 5-600 dekar med areal for potetdyrking.

Veldig rasjonelt

PPT har i dag 21 ansatte. Frostachips antar et behov på 14 personer tilknyttet anlegget i Frosta.

- Det må være en daglig leder, maskinoperatører, og andre funksjoner, sier Wikmark.

Thor-Eirik Albreksen ser bare positivt på nyetableringen som kommer til kommunen.

- Frostachips AS vil få ferdig sortert råstoff fra oss. Vi har avtalene med produsentene, og Frostachips med oss. Det er svært rasjonelle argumenter ved å ha en samlokalisering, sier Albreksen.

Han legger til at PPT har en organisasjon, anlegg og teknologi.

- Frostachips på sine side har aktører som har sin kompetanse, og kjenner til hvordan markedet fungerer. Dette tror jeg blir bra, understreker Albrektsen.

Fra Vikaleiret går daglig flere vogntog fullastet med produkter som skal ut til butikker. Dette gir en unik mulighet til å få Frostachips rasjonelt med på lasset. Da er det å håpe at alle piler peker rett vei slik at det blir gull av potet, altså potetgull.