En frokost rik på magre meieriprodukter, grove kornprodukter, variert pålegg, frukt og grønnsaker gir kroppen en god start på dagen. Om sommeren reduserer ofte varmen matlysten, i tillegg er man ofte på farten eller tilbringer tiden utendørs. Likevel er det viktig å få i seg næring, også på denne tiden av året, og en smoothie er en perfekt og enkel sommerfrokost for den småspiste.

- En smoothie laget på bare frukt eller bær inneholder vitamin C, antioksidanter og kostfiber. Ved å tilsette yoghurt eller andre meieriprodukter vil kroppen i tillegg få proteiner, kalsium, vitamin B12 , B2 og jod.  I tillegg smaker det godt. Det er en vinn-vinn situasjon for deg og kroppen din, forteller Marianne Hayes Antonsen i Melk.no

.

- Ferien er en tid hvor dagene ikke er like rutinepreget og studier viser at mange bryter opp frokost - og lunsjvanene sine. Frokost er like viktig uansett årstid, og undersøkelser viser at hele 80 % spiser frokost hver dag, fortsetter hun.

Det er enkelt å lage sine egne favoritter. Den originale smoothien består av yoghurt, litt banan og frossen frukt eller bær, men det geniale med smoothie er at man kan variere innholdet etter eget ønske, smak og behov.

Her kan du teste innholdet i din frokost .

-      Du kan for eksempel tilsette litt syrnet eller vanlig melk om du ønsker en mer flytende konsistens, eller friske urter som sitronmelisse eller mynte om du ønsker en ekstra spiss på smaken.  Du vil da få en smoothie som inneholder både protein, kalsium, antioksidanter, forteller Marianne videre.

Et annet tips er å fryse bær og fruktbiter i små plastikkposer som gjør det enda raskere å lage smoothie. Porsjoner på 150-180 gram bær passer fint til to store eller fire små glass med smoothie. Dersom du har friske bær i hagen kan du bruke dem i smoothien. Da må du imidlertid bruke isbiter i tillegg for å få en tykk og god konsistens.

-      Lag litt ekstra om morgenen og frys ned restene i små saftsisformer som du kan servere utover dagen, avslutter  Marianne i Melk.no, som her deler sine beste smoothies oppskrifter.

5 dl fruktyoghurt 0,1%  eller syrnet melk med aprikos

2 bananer

1  nektarin, uten sten

2 dl frisk ananas, i biter

Noen isbiter

Hell yoghurt/syrnet melk i en blender/foodprosessor.

Del frukten i biter og tilsett i blenderen.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Serveres i høye glass med tykt sugerør eller skje.

2 dl fruktyoghurt med jordbær

2 dl jordbær, dypfryst

½ banan

Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.

Tilsett dypfryst jordbær og banan. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett noen isbiter.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server i høyt glass med tykt sugerør eller skje.

3 dl vaniljeyoghurt

3 dl appelsinjuice

1 dl grovhakket frisk mynte

3 dl tropisk fruktblanding, dypfryst

Hell juice og yoghurt i en blender/foodprosessor.

Tilsett mynte og dypfryst fruktblanding.

Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.

Server straks i to store glass.

For å få inspirasjon til å lage hjemmelagete smoothies, eller prøve nye varianter med spennende smaker gå inn på www.melk.no og bli inspirert!