Til tross for at vi tilbringer ca en tredjedel av livet vårt i sengen, bryr mange seg svært lite om kvaliteten på dynen sin. En dansk studie gjennomført for JYSK viser at tre av fem sover med den samme, altfor varme dyna hele året.

– Kun 3-4 grader for høy temperatur i løpet av natten kan redusere søvnkvaliteten og gi alvorlige helsekonsekvenser. Det er overraskende at så få er opptatt av soveromskomfort og for eksempel ikke skifter til sommerdyne når været blir varmere, sier Daniel Galle stifter og medeier i NordicComfort, som har spesialisert seg på utvikling av sunne dyner med silkefibre, blant annet sommerdyna SilkDreams.

Økt risiko for stress og overvekt

Studier fra blant annet Harvard viser at mangel på REM søvn, for eksempel forsaket av overoppheting og nattesvette, øker blodtrykket og kroppens nivå av stresshormon. For lite eller dårlig søvn gjør det også vanskeligere for kroppen å regulere blodsukkeret og det vektregulerende hormonet leptin. Det kan bidra til å øke risikoen for diabetes og fedme.

Hvis du derimot sover godt om natten, forsterker du:

 Hukommelsen

 Evnen til å ta beslutninger

 Læringsevnen

 Aktivitets- og effektivitetsnivået

 Frustrasjonsterskelen

 Hudens evne til å gjenoppbygge seg selv

- og så ser du bedre ut når du er uthvilt!

Velg riktig sommerdyne

– Det kan lønne seg å bytte dyne i sommersesongen, både for komforten og helsens skyld. Om høsten og vinteren skal dyna holde deg varm og om sommeren skal den holde deg kjølig. Dyna bør da være tynnere, temperaturregulerende og ”puste”, sier Daniel Galle.

Den nye sommerdyna fra NordicComfort, SilkDreams, er et sunt og smart dynevalg i sommervarmen. Den er laget av silkefibre – et nytt og pustende dynemateriale som føles kjølig mot huden. Dyna er temperaturregulerende, kan maskinvaskes og er testet for innhold av skadelige kjemiske stoffer.

Gode dyneråd:

 Allergi: Velg en allergivennlig dyne, for eksempel i silke

 Kjemiske stoffer: Velg dyner merket med Oeko-Tex som er testet for innhold av skadelige kjemiske stoffer

 Komfort: Sjekk at dyna puster, er temperaturregulerende og fuktabsorberende

Om søvnfaser:

Non REM søvn: Når du sovner, går du igjennom fire faser som kalles non-REM-søvn. Stadium 1 er døs. Stadium 2 er lett søvn. Stadium 3 og 4 kaldes dyp søvn eller slow-wave-søvn fordi de elektriske bølgene i hjernen gradvis blir langsommere. Samtidig blir du mer avslappet og sover dypere. Særlig den dypeste delen av denne søvnen blir regnet som viktig for å kunne fungere godt neste dag. Denne søvnen har vi mest av tidlig på natten.

REM-søvn: Ca halvannen time etter at du har sovnet, begynner den femte søvnfasen som kalles REM-fasen. I denne fasen er hjernebølgene nesten som når man er våken, men alle kroppens muskler er fullstendig avslappet. De fleste drømmer finner sted i REM søvnfasen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_deprivation

Tall fra undersøkelsen:

 74 % vasker dynene sine langt sjeldnere enn anbefalt

 27 % vet ikke hvilken type dyne som er mest allergivennlig

 63 % sover med den samme dyna året rundt

YouGovs undersøkelse er gjennomført på vegne av JYSK i 2010 blant 1211 representative dansker i aldersgruppen 18-69 år.