[embed]http://www.youtube.com/watch?v=eSWcJmIdtHc[/embed]
Små og store hus kan på en enkel måte isoleres med blåseisolering. Metoden er i 30 år benyttet i USA og i Sverige har blåseisolering vært på markedet i 15 år. Nå tar denne metoden større markedsandeler i Norge. 80 prosent består av resirkulert glass, 20 prosent av ny råvare.
- Du kan godt si vi henger etter i bruk av denne metoden i Norge, men interessen er klart økende det merker vi med økt oppdragsmengde. Faktisk hadde vi den største veksten blant firmaer som tilbyr blåseisolering i 2013, sier Frode Næss og Tore Svegård som valgte å satse innen dette markedet etter flere år som snekkere i byggebransjen. Denne gang blåste Iso energi huset fullt av isolasjon i både tak og vegger på gården Trøite Østre-Vestre i Hegra.
- Dette er et nytt stort bolighus på to plan, og vi beregner tre arbeidsdager for to mann. Da er noen vegger på forhånd kledd med duk som holder blåseisolasjonen på plass, forklarer Frode Næss som sammen med Svegård startet opp dette firmaet i starten av 2012.
Isolasjon fra Knaufs Supafil Frame
Glassulla for blåseisolering er uten bindemiddel og er utviklet for å gi optimale termiske egenskaper. Det er det tyske firmaet Knaufs som eier konseptet og har utviklet metoden. Glassulla er formfast og stabil. I følge leverandøren skal den ikke synke sammen. Prosessen er godt egnet til innblåsing i lukkede konstruksjoner som vegger, bjelkelag, skråtak i både nye og eldre bygninger
- Fibrene oppfyller kravene i Nota- Q, er forhåndsregistrert i REACH, EUs kjemikalieregelverk og vi har en teknisk godkjenning på produktet fra SINTEF, forklarer Frode Næss. Han forteller også at produktet har livstidsgaranti mot sig og er godkjent i åpne loftsrom. I prosessen blåses isolasjonen inn mellom fiberduken som er festet med stifter på forhånd. For husbygger Ståle Fjerdingen var valget enkelt da det nye huset skulle isoleres på gården.