Stiller på Ole Vig vgs

- Jeg vil oppfordre kandidater fra hele Værnesregionen – Stjørdal, Malvik, Selbu, Tydal, Meråker og Frosta til å vurdere en søknad på Politihøgskolen. Vi i politiet ønsker flere søker fra disse kommunene, sier hun.

- I år er vi for andre år på rad så heldige å ha i alt seks politihøgskolestudenter fra Politihøgskolen på kontoret. Jeg setter pris på kandidater med høye forventninger og høy kompetanse. Vi ser at kunnskapsnivået til dagens politihøgskolestudenter er svært høyt, og det er bra for oss som organisasjon at det kommer ny politikompetanse med «nye blikk» som stiller mange spørsmål.

Studentene har i praksisåret egne veiledere som følger dem. Tidligere om årene har vi hatt to, eller tre politihøgskolestudenter, men økt opptaksmengder gjør at vi nå har doblet antallet. Onsdag stiller politiet på yrkesmessa på Ole Vig vg. skole. Det er en viktig arena der vi kan presentere oss. Her vil også politihøgskolestudenter være med og dele sine erfaringer med nysgjerrig ungdom, sier lensmann Marit Stigen.

Spennende yrke

- Jeg syntes arbeid i politiet hørtes spennende ut. Derfor valgte jeg å søke på Politihøgskolen, sier Gøril Bredeli Reinstad som kommer fra Overhalla og nå studerer i Oslo:

- Mitt ønske er en spennende jobb med stor variasjon. Heldigvis legger denne utdanningen stor vekt på praksis. Av de tre årene på Politihøgskolen tilbringer vi hele det 2. året fra august til juni i praksis. Da er det spennende å få være på et så stort lensmannskontor som Stjørdal. Her er det mange varierte oppgaver selv om vi ikke er aktuelle for de skarpeste oppdragene med bevæpning. Du vet aldri hvordan hverdagen blir, sier hun som nå har begynt på 2. halvdel av bachelor-utdanningen.

Trondheim lufthavn Værnes

- Værnes er en stor arbeidsplass med mange ulike oppgaver også for politiet, sier Marna Mari Vågan som kommer fra Valnesfjord ved Fauske:

- Med så mange passasjerer hver dag kan det bli mange oppgaver fra nødpass til kontroll av dokumenter. Jeg har alltid vært opptatt av politiet og ble veldig glad da jeg kom inn på Politihøgskolen i Oslo. Jeg søkte praksis i Bodø, men byen har jo egen politiutdanning og stor søknad. Derfor ble det Stjørdal denne gang. Men her er det fint og lærerikt å være, sier hun.

Både Gøril og Marna synes lensmannskontoret har en fin størrelse for å følge sakene: - Vi har brukt det første året på teori om hvordan saker skal løses. Her kommer du rett ut i praktisk handling og må løse sakene selv. Det lærer vi mer av, sier Gøril og Marna.

- Praksis er veldig nyttig, sier de og oppfordrer ungdom til å vurdere en søknad på Politihøgskolen.

Opptaksprøvene

Opptaksprøvene ved Politihøyskolen består av fysiske tester, legesjekk og vurdering av personlig egnethet som vurderes på bakgrunn av seks kompetanser:

* samhandling

* åpenhet og inkludering

* modenhet

* handlekraft

* integritet

* analytisk evne

Egnetheten vurderes ved hjelp av ulike tester, en gruppeøvelse og et individuelt intervju.

Hvordan søker jeg?

Søknad registreres via nettsøknad hos «samordnaopptak.no», og forutsetter elektronisk identifisering, for eksempel via MinID eller BuyPass. Nettsøknaden åpner 1. februar. Siste frist for å søke opptak ved Politihøyskolen er 1. mars.

Alt du trenger å vite om opptakskrav og søknadsprosessen finner du på «phs.no/politiyrket».

Opptakskrav

Politiutdanningen er en 3 – årig høyskoleutdanning og fører fram til bachelorgrad. Den gjør deg i stand til å mestre de forskjellige oppgavene du vil stå overfor som politi. Søkere må ha generell studiekomptetanse i det de søker om opptak, altså innen søknadsfrist 1. mars. Politihøgskolen vil også vurdere søkere som søker om opptak på bakgrunn av realkompetanse.

I tillegg må søkeren

* Være fylt (eller fylle) minst 20 år i løpet av det året det søkes om opptak

* Ha norsk statsborgerskap innen søknadsfristen

* Ha minimum karakteren 3 i norsk hovedmål (skriflig) fra videregående skole (snitt av standpunkt og eksamen)

* Ha gyldig førerkort klasse B innen søknadsfristen

* Oppfylle de medisinske kravene for opptak, så vel som de medisinske kravene for førerkort klasse D

* Ha plettfri vandel

* Bestå fysiske tester

* Bli funnet personlig egnet for opptak gjennom vurdering av opptaksnemnd

Personlig egnethet

Seks kompetanser ligger til grunn for å vurdere personlig egnethet:

* Samhandling – Samarbeider godt med andre; viser empati og gode kommunikasjonsferdigheter

* Åpenhet og inkludering – Viser respekt og nysgjerrighet overfor annerledeshet, og er aktivt inkluderende

* Modenhet – Fremstå som trygg, engasjert, tillitsskapende og viser selvkontroll i krevende situasjoner

* Handlekrat – Er en strukturert og besluttsom person som tar ansvar, gjør selvstendige vurderinger og viser mot

* Integritet – Evner å handle på en saklig måte i tråd med etiske retningslinjer, og har plettfri vandel

* Analytisk evne – Viser evne til læring og ser essensen i en kompleks fremstilling. Er reflektert og gjør rasjonelle vurderinger.