Alt. 1) Stjørdal kommune bygger barnehagen som vedtatt og opprettholder Oppvekstsenteret i Elvran som i andre skolekretser i kommunen.

Alt. 2) Stjørdal kommune gjør om vedtaket fra 15.12.111, og vedtar at kommunen ikke bygger barnehage. Private aktører står for drift av barnehage i Elvran.

Ola Morten Teigen (Frp) som er leder i Komite Levekår, innledet debatten:

- Dette var i utgangspunktet en investeringssak ut fra behov for å avvikle dagens barnehage og skaffe nye lokaler. Det har vært en lang prosess. Elvran har et veldig godt barnehagetilbud. Og det blir fortsatt godt uten kommunalt tilbud. Bygda har andre barnehager som dekker behovet. Det blir ikke underdekning i Elvran med avvikling av den kommunale barnehagen.

Tall viser at det ved den kommunale barnehagen er ned i 50 % dekning på egne barn. Det er en del av utfordringene. Jeg vil fremme et annet forslag enn det som Levekår behandlet. Konklusjonen miner at Stjørdal kommune må prioritere annerledes og ikke prioritere ny Elvran barnehage. Elvran har en privat barnehage som er godt skodd til å gi et godt tilbud. Det er en barnehage med stor husdyrkontakt. Alle barn i Elvran må få et tilbud som de kan benytte.

Ingen setter pris på å miste et tilbud man har; folk opplever to barnehager man er godt fornøyd med. Dette er saken med flest tilbakemeldinger for meg. Men jeg ser ikke muligheten for å opprettholde to barnehager med så stor overkapasitet. Viktig at vi tar oss god tid, gire gode tilbud til barn, foreldre og ansatte. Vi må sørge for at alle kommer igjennom prosessen på best mulig måte.

Jeg setter fram følgende forslag:

1.      Avvikle dagens drift 01.08.14. Det gir ni mnd for å sikre at barn, ansatte og foreldre gis rimelig tid til å være sikret tilbud.

2.      Etaten bes sørge for at alle barn i barnehagen barn i barnehagen gis bistand til å finne en egnet barnehageplass fra samme dato, og ber samtidig etaten om å prioritere disse barnas ønsker ved opptak til neste barnehageår. I den grad foreldrene selv ønsker det må slik prioritet søkes oppnådd ved barnas nærskole.

3.      De ansatte søkes overført til andre kommunale enheter tilsvarende dagens ansettelsesforhold.

4.      Vurdere salg av dagens lokaliteter.

Erling Weydahl (A): - Jeg har også et forslag: «Stjørdal kommune bygger barnehagen som vedtatt og opprettholder Oppvekstsenteret i Elvran som i andre skolekretser i kommunen».

Jeg er opptatt av oppvekstsentrene. Vi må ikke rokke ved oppvekstsenter. Da forsvinner bolysten i grendene. Det blir uholdbart å levere barn ulike steder. Det er 18 barn på den kommunale barnehagen i Elvran; 9 fra Elvran og 8 fra Lånke + 1 til.

De fungerer godt sammen med skolen. Det er viktig å ta vare på ungene som trenger ekstra omsorg. Det er større kollegium i et oppvekstsenter. Barnehagen har 23 års jubileum til jul. Samarbeidet sikrer overgangen barnehage – skole. Vi skal ha innbyggere i hele Stjørdal. Glad for at det er så mange fra Elvran her! Applaus fra salen.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp): - Det er ikke tillatt med ovasjoner.

Gunnar Solum (Sp): - Det er en vanskelig sak for oss. Det blir hevdet at dette er den første av mange barnehager som skal legges ned. Slik er det ikke. Behovet i Elvran i dag er én barnehage. Skal vi investere 15 mill. kr. i en ny barnehage eller skal vi la det være. Ved å la være styrker vi den private barnehagen.

Sp er tydelig på at det skal være en god barnehage i nærmiljøet i Elvran. Det blir sagt mye positivt om begge barnehager i Elvran. Denne saken handler om hvordan kommunens midler skal brukes på beste måte. Jeg hadde ønsket at saksframlegget hadde fått en bedre økonomisk vurdering. Sp mener den private barnehagen dekker behovet.

Anja Risstad (SV): - Jeg synes det er et kommunalt ansvar å gi et barnehagetilbud i distriktene. Det blir sårbart hvis vi gjør oss avhengig av private barnehager som kan avvikles. Vi har vært dårlig til å drive forebyggende vedlikehold. Vi støttet Ap sitt forslag om ny kommunal barnehage.

Alf Kaspersen (Ap): - Forslaget nå om nedleggelse av barnehagen er første trinn på noe mer som kommer i Elvran. Lederen sier vi må prioritere investeringsmidlene. Rådmannen har ikke foreslått nedlegging. En ny barnehage vil være mer effektiv. Jeg tror den private barnehagen er god. Vi må se verdien av barnehage i skolen. Skjønner ikke argumentasjonen med privatiseringen av barnehagetilbudet. Ansatte i private barnehager har andre pensjonsvilkår. Få til en ny barnehage med helt annen kvalitet. Stem for Ap sitt forslag!

Inger Johanne Overvik Uthus (A): - Jeg er veldig opptatt av ansatte og at de skal ha det bra. De ansatte i Elvran har vært der i 23 år, samarbeider godt med skole og SFO, har lavt sykefravær, driver veldig billig, tar seg av hverandre. HMS står i fokus i Elvran barnehage. Det er trygghet for de som leverer ungen sin i den barnehagen. Trygghet er det viktigste vi har. Vi må ta vare på den kommunale barnehagen i Elvran. Jeg er opptatt av bygda Elvran som skal ha flest mulig arbeidsplasser.

Marta Berbu (A): - Vi vedtok i strategidebatten at vi skulle opprettholde skolestrukturen, men nå stemmer posisjonen for nedlegging av en kommunal barnehage. Oppvekstsenteret gir heltidstilbud fra barnehage t.o.m. 7. klasse og må omfatte barnehage og skole. Barnehage og skole har ulike lover, men de kan ha mange felles opplegg i et oppvekstsenter som felles konserter, store samlinger, turer, sambruk av lokaler.

Forskere fra Nordlandsforskning har studert oppvekstsenter og kommet til positive konklusjoner. Vi får ikke slike verdier på annen måte. Barn og foreldre får én institusjon å forholde seg til før ungdomsskolen. En stortingsmelding lagt fram 2008/09 peker på at samarbeid mellom barnehage/skoler og SFO er viktig. Barnehage og skole må være i skolenes nærmiljø. Et oppvekstsenter uten barnehage er ikke et oppvekstsenter.

Rune Larsen (H): - Jeg var med komite oppvekst i forrige periode og deltok på befaring i Elvran. Der møtte vi et dårlig bygg. Elvran har stor kapasitet og flere av brukerne kommer fra Lånke. Den private barnehagen «Bukkspranget» får positiv omtale. Mange er glade i den kommunale barnehagen. Dette er en barnehage for 30 plasser med 18 brukere. Det er en dyr barnehage å drive og bygge. Vi snakker om 54.000 kr pr kvm.

Vi sa nei til Sandskogan barnehage etter kostnadsoverslag på 45.000 kr pr kvm. Jo flere barn det er på en barnehage, jo bedre blir driftsvilkårene. Det vil være full barnehagedekning i Elvran og Stjørdal. Nedlegging av Elvran gir bedre driftsvilkår for de andre kommunale barnehagene.

Per Moen (A): - Sp er nå med på å legge ned et oppvekstsenter. Jeg er dypt skuffet over Sp.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp): - Jeg tror det arbeides godt på den kommunale barnehagen i Elvran som jeg har besøkt. Jeg skjønner at foreldre setter pris på tilbudet. Jeg skjønner at bygda setter pris på to barnehager; forstår at det føles tryggere med to barnehager. Men vi har behov for innsparinger. Et underskudd og merforbruk på kommunale barnehager har konsekvenser. I en kommune som skal spare penger, er det rett å bygge barnehage i et område med overkapasitet? Svaret mitt er nei. Dette er ikke starten på noe mer. Skolestrukturen skal bestå. For Sp er det ekstremt viktig å opprettholde tilbud med tilgang på barnehage.

Erling Weydahl: - Det er signalisert mange tomter i Elvran som kan bringe barnefamilier med behov for barnehageplass. Dersom det siden kan bygges ny kommunal barnehage, er det dumt å legge ned nå.

Rune Larsen: - Jeg synes det er riktig å vente til behovet oppstår med å bygge ny barnehage.

Ola Morten Teigen: - Jeg har stor forståelse på reaksjoner mot å fjerne et tilbud, men det er en fordel at vi forholder oss til saken. Jeg ønsker en best mulig prosess for alle involverte. Oppsigelse er det ikke snakk om. Det er god drift av ansatte som gjør en kjempejobb. Saken er at vi har et tilbud som er for stort med overkapasitet. Under halvparten har Elvran som nærskole; det er ikke intensjonen med oppvekstsentrene. Jeg forventer at skolen i Elvran og den private barnehagen legger opp til samarbeid. Det er viktig å gi skolestarterne en god oppfølging før de begynner på skolen.

Øistein Teigen (KrF): - Dette er ikke en trivelig sak, det hører vi på debatten. Ingen liker å legge ned tilbud. Jeg er enig med Erling Weydahl i at det bør være tilbud. Men det blir fortsatt et ganske bra tilbud i Elvran uten ny kommunal barnehage. Overgangen fra barnehage til skole kan fortsatt gå greit. Det er kort veg mellom skole og den private barnehagen. Weydahl sier det er lagt opp til 55 boliger. I kommuneplanens arealdel er det lagt inn 65 boenheter i 20 år; dvs. tre boenheter pr. år. Vi skal sikre skoletilbudet. Vi har lagt til rette for at Elvran skal vokse i arealplanen.

Erling Weydahl: - Barna må krysse Selbuvegen fra privat barnehage til skole.

Jan Inge Kaspersen (A): - Nedlegging av barnehage skaper debatt. Oppvekstsentrene er bygd for at barnehagene og skolene skal samarbeide. Ap vil ta hele kommunen i bruk. Vi synes det er viktig med et tilbud i Elvran. Det blir snakket om overkapasitet. Jeg frykter at oppvekstsenteret settes på spill ved å ta bort barnehagen. Det står i Sp sitt partiprogram at oppvekstsenter skal bestå. Derfor vil vedtaket være et løftebrudd.

Ordfører Vigdenes: - Det er vedtak om at skolestrukturen ligger fast. Vi snakker om ei grend med to barnehager i dag. Med dagens økonomiske forhold må vi velge. Vi ser oss nødt til å legge ned den kommunale barnehagen.

Jan Inge Kaspersen: - Jeg regner med at Sp sitt program gjaldt for fire år. Det er et løftebrudd fra Sp.

Ordfører Vigdenes: - Samarbeidet mellom privat barnehage og skole fortsetter. Hvordan skal Ap finansiere alle sine forslag?

Jan Inge Kaspersen: - Ap hadde innsparingstiltak i strategidebatten og står for en ansvarlig økonomisk politikk.

Geir Falck Anderssen (H): - Teigen sier at vi skal selge tomta i Elvran. Jeg synes det er bortkastet å selge tomta nå, den kan ev. selges senere.

Ola Morten Teigen: - Jeg ser ikke grunn til å haste med å selge og kan trekke pkt. 4.

Erling Weydahl fremmet et tilleggsforslag om å «utsette saken til etter en gjennomgang av saken i 2014.

Ved voteringen ble de to forslagene fra Weydahl nedstemt 21 – 20 mens Teigens forslag ble vedtatt 21 – 20.

Den kommunale barnehagen i Elvran skal legges ned fra 1. august 2014.