Målet med konkurransen er å øke produksjonen av norsk mathavre til havregryn og å bedre kvaliteten på havre både til mat og fôr. God avling og god kvalitet gir også det beste resultatet til bonden. Derfor dreier konkurransen om å få det største overskuddet når kornet er solgt og alle kostnader er dekket.

Det er andre gang Havre-NM arrangeres. I fjor foregikk konkurransen på Hvam i Akershus med ni deltakende lag. Hubygda havredyrkerlag fra Kløfta innkasserte premiepotten på 45 000 kroner, med et dekningsbidrag på 507 kroner per dekar etter en kald og guffen sommer og en unormal våt høst.

På hvert av fire stedene er det mulig å melde seg på med havredyrkerlag. Bønder, rådgivere, byråkrater, kornhandlere, landbruksjournalister og alle andre med interesse for havre inviteres til å danne dyrkingslag. Bedrifter og organisasjoner har også anledning til å delta. Med flere på laget kan man dele erfaringer, diskutere seg fram til en god plan, diskutere underveis, dele risikoen og gevinsten. Dette melder Norsk Landbruksrådgivning.

Lagene velger sort, såmengde, gjødsling og planteverntiltak. NLR Nord-Trøndelag, Hedmark Landbruksrådgiving, Romerike Landbruksrådgiving og NLR SørØst gjør selve arbeidet med jordarbeiding, gjødsling, såing, plantevern, tresking, veiing og innsending av prøver.

Det beste laget i hvert av fylkene blir kåret til fylkesmestere. For å jevne ut for ulike klimatiske forhold mellom landsdeler tas arealtilskuddet med i beregningen av dekningsbidrag. Norgesmester blir det laget med høyeste dekningsbidrag ved konvensjonell dyrking, inkludert arealtilskudd.

Antall lag er minst fire på hvert sted. Hvert lag får fire forsøksruter på 1,6 x 8 meter som dyrkes i henhold til lagets valg.