- Hos oss er barna med på hele prosessen. De bidrar med å kompostere jord, så og ikke minst spise gulrøtter og sukkererter gjennom hele sommerhalvåret, sier Lerfald.

Fagarbeideren ved oppvekstsenteret har stått i bresjen for både blomster- og grønnsaksdyrking i Forradalen.

- Om vinteren sår vi blant annet gulrøtter i melkekartonger som vi setter ute. Barna synes det er stas å holde på med dyrking på vinteren, sier hun. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

GLAD I GULROT: Søskenbarnene Ludvik og Tuva Østerås (bak) er blant de ivrigste til å spise gulrøttene som An-Magritt Lerfald har dyrket frem sammen med alle barnehagebarna.

Potet opp av løvet

Squash, sukkererter, grønnkål, tomater, rødbeter, reddiker og potet er kun noe av det som vokser frem langs veggene på oppvekstsenteret og i det selvlagde drivhuset.

- Potetene dyrker vi frem med hjelp av bløte aviser, løv og gress. Det finnes ikke jord der potetene vokser, forteller Lerfald, og røsker opp en potetplante.

Langs bakken ligger det mange flotte poteter strødd.

- Mest populært er gulrøttene. Vi sådde allerede 11. mars, og 21. juni kunne barna spise de første. Nå er det nesten tomt, og til neste år skal vi dyrke mye mer, sier hun.

Sukkerertene kommer også til å bli prioritert i 2020. De var for lengst oppspist da Stjørdals-Nytt var på besøk.

- Spør om lov

Grønnsakene dyrkes frem i kassene som står langs veggene, og avlingen er det lite å si på. Gulrøtter i ulike farger er populære mellommåltider for de minste.

- Det som er fint er at kassene får stå i fred, og barna spør alltid om de får lov til å ta seg en gulrot før de forsyner seg, sier Lerfald.

Hobbygartneren fikk interesse for hagevekster og grønnsaksdyrking etter at hun flyttet hjemmefra og bygde seg hus i Hegra for 15 år siden.

- Jeg kom fra et hus med en flott hage, men hadde ingen interesse av det da jeg vokste opp. Jeg var ikke interessert i ugressluking da jeg var yngre, sier hun, med et glimt i øyet.

Etter hvert har Lerfald lest seg opp på temaet, lært mye på Hammer planteskole og i to år var hun også med på fellesdyrking i Hegra. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

DYRKING I FOKUS: An-Magritt Lerfald er glad for at barna ved oppvekstsenteret i Forradalen er så ivrige til å dyrke grønnsaker.

Bokashi-kompostering

Gjennom hageinteressen, fattet Lerfald interesse for biologisk kompostering. Bokashi er en form for kompostering hvor alt av matavfall blir tatt vare på, og sammen med hveteklibasert strø blir maten lagt i en tett beholder som fermenterer maten som deretter legges ned i en kasse hvor massen blir omdannet til jord.

- Vi har en egen matfabrikk her i barnehagen, hvor vi produserer jorda som vi benytter i de vekstkassene. Dette er super og gratis gjødsel til plantene våre. Dessuten legger vi alltid gress tilbake i kassene, slik at det kan omdannes til jord, forteller hun.

Verdien av at barn får lære om de ulike prosessene og ikke minst ta del i dem, er uvurderlig.

- Vi ser at de minste barna på skolen også er ivrige, og er kjempeinteresserte. De har tross alt vært med på dyrkingen i barnehagen før de begynte på skolen, sier Lerfald.