- Jeg skal ut på turné, ja, sier Veronika Kjesbu og flirer. Det at hun skal stå på en scene foran massevis av tilskuere og fortelle om sitt liv, - det er så langt unna det mørket hun befant seg i for noen år siden.

Positive tilbakemeldinger

Kjesbu fortalte historien sin til 160 tilhørere i Kimen i april i fjor. Hun har også delt den dramatiske og vonde livshistorien med Stjørdals-Nytts lesere. Nå skal hun være «brukerhistorien» under det åpne møtet om angst og depresjon i Kimen torsdag kveld. Det ser hun fram til.

- Det var utrolig mange positive tilbakemeldinger etter forrige møte. Mange tok kontakt i ettertid, og hvis min historie kan få en annen til å ta kontakt med hjelpeapparatet er det mer enn verdt det, sier Veronika Kjesbu.

- Må få hjelp tidlig

Hun fikk sine første psykiske utfordringer som 9-10-åring. Lese- og skrivevansker bidro sterkt til at hun slet på skolen. Problemet ble større da ingen andre så det.

- Viktigheten av at voksenpersoner er så stor. Jeg tror at hvis jeg hadde fått hjelp tidligere, ville jeg ikke havnet i denne situasjonen, sier Veronika Kjesbu.

Bare minutter om å gjøre

Som 18-åring ble hun valgt inn i kommunestyret. Men det var en bekmørk periode for unge Veronika, som forsøkte å ta sitt eget liv for første gang.

- Da ble jeg innlagt, men utskrevet etter ett døgn, sier Kjesbu og forteller om sitt første møte med nåværende DPS-sjef Ann-Inger Leirtrø. Hun hjalp henne mye, men da Kjesbu skulle bli mamma for første gang i 2008 hadde hun planlagt sitt neste selvmordsforsøk. Antakelig var det snakk om bare minutter unna at hun «lyktes» med det, men en årvåken samboer, og kommende ektemann, var mistenksom og dro hjem for å sjekke ståa.

Leder i organisasjon

I elleve år etterpå har det vært en lang rekke av opp- og nedturer, men summen peker veldig oppover for Veronika Kjesbu.

- Jeg er ufør, men har funnet noe jeg trives veldig med. Det gir meg mye, men det hjelper meg til å få tilbake troen på meg selv, sier Veronika Kjesbu som sikter til vervet som leder for Mental Helse i Trøndelag.

Torsdag blir hun altså å høre i Kimen, og koordinator ved Distriktspsykiatrisk Senter (DPS), Egil Lidal, er glad for å ha den fremste eksperten med seg.

- Dette er et åpent møte med gratis inngang der vi mikser teorien med brukerhistorien. Mens vi kan det teoretiske er det Veronika som er den store eksperten, - det er hun som virkelig har kjent på hva dette er, sier Lidal.

LES OGSÅ: Vår mening: En av de viktigste dagene

Aktuelt for veldig mange

Han håper mange møter opp, og presiserer at møtet er for absolutt alle.

- For alle som har en interesse, som ønsker å lære mer om det, sier Lidal. Plager med angst og depresjon er ganske utbredt, og her er det mulig å lære mer om det.

- Det er temmelig utbredt. Det er ikke unormalt at livet er litt slitsomt innimellom, men dette handler om at det har gått så langt at det går utover fungeringen i hverdagen, sier Lidal, og understreker at det heldigvis er få som har vært i så mørke omgivelser som Veronika Kjesbu.

- Jeg skal fortelle min historie og hvordan jeg har opplevd det. Det er ikke nødvendigvis sånn for alle som sliter med angst og depresjon, men en god del likhetstrekk er det nok, sier Kjesbu.

Mandag kveld hadde hun samme foredrag på Levanger, kommende tirsdag er hun i Kolvereid og onsdagen etter i Namsos.