Det opplyses i et saksdokument Stjørdals-Nytt har fått innsyn i.

Vedkommende skal i løpet av mai ha gjennomført et arbeid som montør for et byggefirma i Stjørdal sammen med flere kollegaer. Her skulle de utføre en jobb for en leverandør.

Mannen som er bosatt i annen kommune testet seg den 20. mai 2021 med grunnlag i at han hadde blitt oppgitt som nærkontakt under en privat sammenkomst 17. mai.

Gikk rett på jobb

Under testen ble mannen informert av Stjørdals testpersonale om å holde seg i karantene inntil prøvesvaret foreslå. Dette skal han ha brutt ved å gå direkte tilbake til arbeidet. Det blir opplyst at minst én person ble smittet i tidsrommet vedkommende jobbet på anlegget.

Når smittesporingsteamet ringer for å fortelle at mannen har testet positivt den 22.05 oppholder han seg i en bil. Til smittesporingsteamet forteller han at han er på vei til et annet sted og at han var klar over at han hadde testet positivt, da han tidligere hadde sjekket prøvesvaret sitt på Helsenorge.

Smittesporingsteamet forklarer tydelig at mannen må isoleres på nærmeste egnet sted. Når de ber han fortelle hvor han befinner seg, så sier han at han ikke vet hvor han er. Mannen skal ved flere ganger i løpet av samtalen omtalt seg selv som vi, og smittesporingsteamet spør derfor om han sitter i bil sammen med noen.

Mannen skal benekte den påstanden flere ganger. Det viste seg i ettertid at han hadde med seg en person i bilen. Dette bekrefter smittesporingsteamet i saksdokumentet.

Slo av telefonen i ett døgn

Etter smittesprongsteamet hadde kartlagt nærkontaktene til mannen i Stjørdal, ba de vedkommende finne ut hvor han befant seg slik at de fikk isolert ham. Når de så ringer opp igjen, har mannen slått av telefonen.

Smittesporingsteamet lyktes ikke med å oppnå kontakt med mannen igjen. Kommunen hvor vedkommende befant seg på daværende tidspunkt lyktes heller ikke å få tak i vedkommende før over et døgn etter hjemkomst.

I samråd med kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen beslutter smittesprongsteamet å kontakte politiets operasjonssentral hvor hendelsen blir loggført. Her ble det også lagt inn varsling slik at nødetater fikk informasjon om at personen var smittet, i tilfelle det skulle oppstå en nødsituasjon.

Fire brudd

Mannen skal igjennom sine handlinger ha begått disse bruddene:

Karantenebrudd i påvente av prøvesvar

Nekter å oppgi informasjon til smittesporingsteam

Nektet å gå i pålagt isolasjon

Utsatt andre for risikoen for å bli smittet

Stjørdal kommune begjærer av den grunn mannen straffet for brudd på covid-19-forskriften.

Kommunedirektør Tor Jakob Reitans myndighet til å begjære påtale følger av Stjørdal kommunes delegeringsreglement pkt. 8.2.1.